ANNONS
PersonuppgifterCookies

Allt du behöver veta om Ramslök

/

Är det inte underbart att vi just nu är i tiden då Ramslöken växer så det knakar ute i skogarna? Vi kan redan nu skörda och avnjuta ramslöken i många goda maträtter. Jag tänkte tipsa om allt jag vet om Ramslök i detta inlägg. Fyll gärna på i kommentarsfältet ifall jag missat något.

Hur vet jag att det är ramslök?

Ramslöken är (tyvärr) snarlik Lilekonvaljbladen, och många har faktiskt tagit fel på växterna. Liljekonvalj ska inte ätas då den är giftig. Så se till att samla på er mycket kunskap innan ni ger er ut i skogen för att plocka Ramslök.
När du tror att du hittat Ramslök så kan du ta ett blad och gnugga det mellan fingrarna – lökdoften som sprider sig går inte att ta miste på. Faktum är att du kommer att känna doften av vitlök när du finner ett ställe där det växer Ramslök. Men gnugga ett blad mellan fingrarna för säkerhetens skull. När du gjort det så är det fritt fram att smaka. Det är lite starkt men ack så gott. Både blad, blommor och stjälkar av Ramslöken kan ätas och smakar som en blandning av gräslök och vitlök.

När- och var kan jag skörda ramslök?

Ramslökens första skörd brukar vara redan i slutet av februari på vissa ställen. Det är när bladen är små och späda som de är allra godast.


Så mellan slutet av februari och tidigt in i juni kan du skörda Ramslök.


Ramslöken växer i södra Sverige. På Gotland, Öland och i Skåne finns det gott om Ramslök. Du kan faktiskt hitta ramslök enda uppe i Gästrikland, men längre norr än så växer den inte.


Ramslöken växer i fuktiga lövskogar där det är mycket skugga. Där den växer breder den ut sig i stora, gröna hav.


Innan du plockar Ramslök så skulle jag rekommendera att du kollar med länsstyrelsen i ditt län om du får plocka ramslök där du finner den. I Blekingen till exempel är Ramslöken faktiskt fridlyst.

Hur ska jag förvara ramslök?

Du kan förvara din Ramslök på olika vis.
Antingen så torkar du den genom att du låter den ligga på köksdukar i ett soligt fönster i 2-3 dagar – smula sedan sönder den och förvara (torrt och mörkt) i tätslutande burkar med lock.
Annars kan du hacka ramslöken och sedan frysa ner den i små fryspåsar. Plocka sedan fram en påse och rör ner i köttfärssåsen, grytan eller omeletten.
Ett annat tips är att göra Ramslöksolja. Hacka ramslöken och rör ner den i en flaska med rapsolja. Förvara flaskan mörkt och svalt. Oljan håller i flera månader.

Ramslöken smakar som en blandning av gräslök och vitlök.

Vad kan jag göra med min Ramslök? 

Ramslöken är en fantastisk krydda som du kan ha i nästan vilken maträtt som helst. Jag brukar till exempel ha finhackad ramslök i sallad, grytor, färssåsen eller omeletten. Du kan även göra Ramslökssoppa, färskost med ramslök, majonäs, ramslökssmör, pesto, olja, chips, salt.. Ja! Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna.

Ramslökssalt, 200 g:

  • 200 g flingsalt
  • 30 g torkad ramslök
Gör så här: 
  1. Blanda flingsalt och ramslök i en stor mortel.
  2. Mortla ihop till ett fint- eller grovt salt.
  3. Förvara mörkt och torrt i tätslutande burkar med lock.
Hoppas att detta gett er lite tips och inspo.
Nu återstår det bara att hänga en korg på cykelstyret och bege sig ut i skogen. Och som sagt - fyll gärna på med mer tips i kommentarsfältet. ♥
7

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00