Kanelbullesockerkaka med glasyr
Kanelbullensdag 4 oktober
Ingen har väl undgått förra årets trend med mjuk kanelbullesockerkaka? Det blev verkligen en klassiker på rekordkort tid! Kanske inte så konstigt då den är både lätt att baka och dessutom supergod. Med färskostglasyr blir den ännu läckrare! Men den är så klart god som den är utan glasyr, också till ett glas kall mjölk, havremjölk, te eller en kopp starkt kaffe. Glasyren blir extra fluffig när den görs på vispad Philadelphiaost och smält smör.
Kanelbullesockerkaka med glasyr
10 bitar
Kanelbullesockerkaka
100 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning
½ dl muscovadosocker, mörkt
½ dl strösocker
2 tsk kanel
Glasyr
50 g smör
200 g Philadelphiaost
3 ½ dl florsocker
Att strö över
1 tsk kanel
1 msk pärlsocker
Smör och ströbröd till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 20-22 cm. Smörj kanterna med smör och strö över ströbröd på kanterna. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa upp ägg och socker tills det blir fluffigt.
Blanda alla torra ingredienserna. Tillsätt smör och mjölkblandningen och de torra
ingredienserna.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Häll upp hälften av smeten i formen. Strö över fyllningen och häll på resten av smeten. Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut kakan och låt den vila några minuter i formen. Ta bort kanterna på springformen. Vänd upp kakan på ett galler och ta bort pappret i botten. Smält smöret, låt det svalna lite. Vispa upp Philadelphiaosten. Vispa i florsocker. Vispa i det smälta smöret lite i taget. Glasera kakan med glasyren. Pudra över kanel och strö över pärlsocker.