Bettans blåbärs-butterkaka
Ett sånt genialt bakverk att baka i en stor form med välfyllda bullar som har allt. I och med att kakan bakas i en form så stannar så klart fyllningarna kvar i bullarna, som blir extra saftiga och goda. Butterkaka kallas också Systerkaka. Kanske har med att göra att den är så bra att bjuda på och ta med sig, kanske till sin syster, granne eller på picknick. Själva namnet kommer från tyskans ”Butterkuchen”, som betyder smörkaka.
Vem blir inte sugen på en smarrig bulle som har extra allt? Både mandelfyllning, vaniljkräm, och dessutom blåbär. Butterkaka är en riktig klassiker som går hem till de allra flesta tillfällen. Extra god blir den med blåbär tycker jag. En riktig favoritkaka måste jag säga att det har blivit! Jag tog med mig den upp till Dalarna sist på inflyttningsfika i vår nya sommarstuga.
Mer än bara en bulle! Mumsigaste, saftigaste kakan man kan tänka sig. Sååå otroligt god! Om man vill kan man riva ner lite finrivet citronskal i mandelfyllningen. Det blir fräscht och gott.
Bettans blåbärs-butterkaka
Lätt att baka och supersmarrig med blåbärsfyllning.
10 bitar
Vetedeg
25 g jäst
75 g smör, mjukt
200 g mjölk
45 g strösocker
1 tsk kardemummakärnor, mald i mortel
¼ tsk salt
1 ägg
420 g vetemjöl
Vaniljkräm
250 g mjölk
1 vaniljstång
65 g strösocker
3 äggulor
2 msk maizena
50 g smör, mjukt
Remons/mandelfyllning
75 g smör, mjukt
45 g strösocker
100 g mandelmassa
1 msk maizena
1 msk vatten
Fyllning
100 g blåbär, frysta
½ msk maizena
Pensling
1 ägg, några droppar mjölk och en nypa salt
1 msk pärlsocker
Blåbärsglasyr
1 msk blåbärspuré
Ca 1 dl florsocker
Vetedeg
Blanda alla ingredienserna till vetedegen i en degblandare. Arbeta degen på medelhastighetvi 5-10 minuter. Låt degen vila under en bakduk ca 45 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen och remonsen.
Vaniljsås
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, lägg vaniljstången och fröna i en kastrull. Koka upp vaniljmjölken. Vispa ihop socker, äggulor och maizena. Häll ner den varma mjölken i äggblandningen och vispa under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen, sjud och vispa under tiden tills det tjocknat. Passera genom en sil och montera i smöret.
Mandelfyllning
Mixa ihop smör, socker, mandelmassa, maizenan och vattnet till mandelfyllningen. Baka ut. Smörj och lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform 24-26 cm. Vänd upp degen på ett lätt mjölat underlag. Kavla ut degen ca 45×30 cm. Bred på mandelfyllningen. Vänd blåbären i miazena och strö över fyllningen och rulla ihop på längden. Skär upp degen i 11-12 bitar. Lägg bitarna i springformen. Låt jäsa under en bakduk i ca 30 minuter. Spritsa i vaniljkräm i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg, vispa i lite mjölk och salt så går det lättare att pensla. Strö över pärlsocker och grädda i ca 25 minuter.
Glasyr
Rör ihop blåbärspuré och florsocker. Ringla glasyren över kakan och pudra med florsocker. Dags att servera och njuta! Sååå god!!! Lycka till!