ANNONS
PersonuppgifterCookies

/

Bettans blåbärs-butterkaka

Ett sånt genialt bakverk att baka i en stor form med välfyllda bullar som har allt. I och med att kakan bakas i en form så stannar så klart fyllningarna kvar i bullarna, som blir extra saftiga och goda. Butterkaka kallas också Systerkaka. Kanske har med att göra att den är så bra att bjuda på och ta med sig, kanske till sin syster, granne eller på picknick. Själva namnet kommer från tyskans ”Butterkuchen”, som betyder smörkaka.
Vem blir inte sugen på en smarrig bulle som har extra allt? Både mandelfyllning, vaniljkräm, och dessutom blåbär. Butterkaka är en riktig klassiker som går hem till de allra flesta tillfällen. Extra god blir den med blåbär tycker jag. En riktig favoritkaka måste jag säga att det har blivit! Jag tog med mig den upp till Dalarna sist på inflyttningsfika i vår nya sommarstuga.

Mer än bara en bulle! Mumsigaste, saftigaste kakan man kan tänka sig. Sååå otroligt god! Om man vill kan man riva ner lite finrivet citronskal i mandelfyllningen. Det blir fräscht och gott.

Bettans blåbärs-butterkaka

Lätt att baka och supersmarrig med blåbärsfyllning.

10 bitar

Vetedeg

25 g jäst
75 g smör, mjukt
200 g mjölk
45 g strösocker
1 tsk kardemummakärnor, mald i mortel
¼ tsk salt
1 ägg
420 g vetemjöl

Vaniljkräm

250 g mjölk
1 vaniljstång
65 g strösocker
3 äggulor
2 msk maizena
50 g smör, mjukt

Remons/mandelfyllning

75 g smör, mjukt
45 g strösocker
100 g mandelmassa
1 msk maizena
1 msk vatten

Fyllning

100 g blåbär, frysta
½ msk maizena

Pensling

1 ägg, några droppar mjölk och en nypa salt
1 msk pärlsocker

Blåbärsglasyr

1 msk blåbärspuré
Ca 1 dl florsocker

Vetedeg

Blanda alla ingredienserna till vetedegen i en degblandare. Arbeta degen på medelhastighetvi 5-10 minuter. Låt degen vila under en bakduk ca 45 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen och remonsen.

Vaniljsås

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, lägg vaniljstången och fröna i en kastrull. Koka upp vaniljmjölken. Vispa ihop socker, äggulor och maizena. Häll ner den varma mjölken i äggblandningen och vispa under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen, sjud och vispa under tiden tills det tjocknat. Passera genom en sil och montera i smöret.

Mandelfyllning

Mixa ihop smör, socker, mandelmassa, maizenan och vattnet till mandelfyllningen. Baka ut. Smörj och lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform 24-26 cm. Vänd upp degen på ett lätt mjölat underlag. Kavla ut degen ca 45×30 cm. Bred på mandelfyllningen. Vänd blåbären i miazena och strö över fyllningen och rulla ihop på längden. Skär upp degen i 11-12 bitar. Lägg bitarna i springformen. Låt jäsa under en bakduk i ca 30 minuter. Spritsa i vaniljkräm i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg, vispa i lite mjölk och salt så går det lättare att pensla. Strö över pärlsocker och grädda i ca 25 minuter.

Glasyr

Rör ihop blåbärspuré och florsocker. Ringla glasyren över kakan och pudra med florsocker. Dags att servera och njuta! Sååå god!!! Lycka till!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00