Golden carrotcake
Fira morotskakans dag med gyllene morotskaka!
En morotskaka fylld med antioxidanter i lila morötter och en gyllene glasyr med gurkmeja. Garnera med citronzest och Oxalis. Om man vill ha lite crunchig fyllning så kan man hacka 75 g valnötter och blanda i smeten eller solrosfrön, som även är fint att strö över. En extra hög morotskaka med en solgul golden frosting fylld med antioxidanter.
Ca 10 bitar
Morotskaka
4 ägg
4 dl råsocker eller strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 msk kardemumma, mald
1 tsk ingefära, mald torkad
1 tsk gurkmeja
2 krm salt
2 dl neutral olja
4 ½ dl finrivna lila morötter
Frosting
100 g smör, mjukt
5 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g Philadelphiaost
2-3 tsk gurkmeja
1 citron eller apelsin, finrivet skal
Till garnering
Finrivet citronskal
Oxalis
Sätt ugnen på 160 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform med hög kant, 22 cm i diameter. Smörj kanten med smör och mjöla med vetemjöl. Vispa upp ägg och socker, fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten. Häll i oljan och vänd i de rivna morötterna. Häll smeten i formen och grädda på falsen längst ner i 60-75 minuter.
Flytta ev. upp formen till mitten de sista 10 minuterna. Kolla efter ett par minuter om du behöver lägga på aluminiumfolie. Känn efter med en sticka att kakan är färdig i mitten. Ta ut kakan och låt den stå i ca 10 minuter. Öppna upp formen och vänd kakan upp-och-ner, ta bort pappret och sätt tillbaka formen och låt kakan svalna helt.
Vispa upp smöret ordentligt, sikta i florsockret och vaniljsockret. Vispa tills det blir smuligt. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa några minuter tills frostingen är fluffig. Tillsätt gurkmeja och citron eller apelsinskal. Bred ut frostingen över hela kakan och på sidorna i ett jämnt lager med en palett. Sätt kakan på ett fint serveringsfat eller tårtfat, garnera med Oxalis och ev. lite mer citronzest och skär upp i bitar.