ANNONS
PersonuppgifterCookies

Mina bästa lussekatter

/

Mina bästa Lussebullar, bästa saffransdegen

När julen börjar närma sig är det dags för saffransbak. Jag älskar doften av saffran och nybakade bullar. Jag vill gärna ha mina fyllda med mandelmassafyllning. På bagarspråk heter fyllningen Remons – en fyllning som består av mandelmassa och smör. Man kan också tillsätta lite strösocker och vaniljsocker eller kardemumma. Det finns många olika sätt att göra Remons på. Jag tycker att fyllningen blir extra god om man tillsätter finrivet apelsinskal och lite av apelsinsaften.

Jag bakar gärna fyllda saffransbullar, men på Lucia vill jag ha släta Lussekatter med russin i båda ändarna. Jag har provat många olika recept på saffransbullar, men det här är en klar favorit. Inget krångel och med lite enkla knep blir det en superbra deg och jättegoda bullar. Här nere delar jag gärna med av några små knep så att du lättare lyckas med dina bullar.

Extra lyxiga blir bullarna med dubbel mängd saffran. Kvalitén på saffran varierat från år till år beroende på skördarna. Eftersom man inte bakar saffransbullar så ofta så brukar jag tycka att det är värt att lyxa till det och ta två påsar till en sats.

Om man mortlar saffranen med 1 tsk strösocker och sedan blandar det med 1 msk cognac, rom eller vatten så förhöjer man smaken och vätskan drar ur färgen så bullarna blir gula och fina. Ska man baka mycket bullar så kan man göra iordning saffransextrakt långt innan: blanda saffranspistiller med socker och sprit, whiskey, cognac eller rom och förvara i en liten burk eller flaska.

Saffransextrakt

1 g saffran

2 msk strösocker

2 msk whiskey, cognac eller rom

Blanda och förvara i en liten, lufttät burk eller flaska.

Kalljästa saffransbullar

Om man har gott om tid så tycker jag att det absolut bästa sättet är att göra kalljästa saffransbullar. Blanda degen med kall degvätska och lägg degen i en stor plastpåse eller i en stor bunke med plastfilm på och låt degen jäsa i kylen (tänkt på att degen behöver gott om plats för att jäsa) över natten. Ta ut degen och låt den stå i rumstemperatur ca 1-1½ timme. Baka sedan ut och låt den jäsa 30-45 minuter. Det går jättebra med den här degen.

Veganska saffransbullar

Om man vill baka veganska bullar så kan man byta ut mjölken mot vatten eller havremjölk, och så hoppar man över ägget och byter ut smöret mot veganskt ”smör”. Pensla bullarna innan med havremjölk eller efteråt med sockerlag, så får man goda veganska saffransbullar.

Lussekatter med mandelmassafyllning

Om man inte vill fylla bullarna så hoppar man bara över fyllningen. Man kan antingen skära eller skåra ut remsor och rulla ihop till lussekatter. Det går fort att baka ut så, eller så gör man som vanligt: dela upp degen och rundrivor, forma bullarna till runda bullar och sedan rulla ut längder att forma till lussebullar.

Saffransdeg

ca 32 bullar

5 dl (500 g) mjölk, rumstempererad

2 pkt (1 g) saffran

50 g jäst, rumstempererad

2 dl (180 g) strösocker

1 tsk (6 g) salt

1 ägg

200 g smör, mjukt

16-17 dl (ca 960-1020 g) vetemjöl

1 dl russin, lägg russinen i blöt 5-10 minuter innan så håller de sig saftiga efter gräddning

Fyllning, Remons

200 g mandelmassa

150 g smör, rumstempererat

½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

Till pensling

1 ägg, vispa i en nypa salt och några droppar vatten i ägget så blir det blir lättare att pensla på

Pärlsocker, om man vill

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda mjölken och saffran. Smula ner jästen. Tillsätt socker, salt och ägg. Arbeta in vetemjölet lite i taget och sedan smöret. Arbeta till en smidig deg i 8-10 minuter. Låt degen jäsa (vila) under bakduk i ca 45-60 minuter. Blanda ihop fyllningen. Riv mandelmassan fint och rör ihop den med smöret, socker och vaniljsocker. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i två bitar och kavla ut varje bit till en rektangel som är ca 1 cm tjock och ca 25×40 cm. Bred ut fyllning på degen och vik ihop den i ett treslag på kortsidan. Skär eller sporra ut ca 2 cm breda längder. Ställ längderna på kanten så att snittytan hamnar uppåt och rulla ihop båda ändarna till en lussekatt och sätt i russin. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i 8-10 minuter. Om man vill kan man pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddningen – då blir bullarna saftigare och blanka. De ska penslas direkt efter ugnen, annars blir dom kladdiga.

Sockerlag

1 dl strösocker

1 ½ dl vatten

Kokas upp, sjud ett par minuter och låt kallna.

Saffran och strösocker mortlas

Extraherad saffran

Saffransdeg till lussebullarna

Fyllda saffransbullar

Låt svalna på ett galler

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@thequeenoflicorice
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00