ANNONS
PersonuppgifterCookies

Kanelbullesockerkaka med glasyr

/
Kanelbullensdag 4 oktober

Ingen har väl undgått förra årets trend med mjuk kanelbullesockerkaka? Det blev verkligen en klassiker på rekordkort tid! Kanske inte så konstigt då den är både lätt att baka och dessutom supergod. Med färskostglasyr blir den ännu läckrare! Men den är så klart god som den är utan glasyr, också till ett glas kall mjölk, havremjölk, te eller en kopp starkt kaffe. Glasyren blir extra fluffig när den görs på vispad Philadelphiaost och smält smör.

Kanelbullesockerkaka med glasyr

10 bitar

Kanelbullesockerkaka
100 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
½ dl muscovadosocker, mörkt
½ dl strösocker
2 tsk kanel

Glasyr
50 g smör
200 g Philadelphiaost
3 ½ dl florsocker

Att strö över
1 tsk kanel
1 msk pärlsocker
Smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 20-22 cm. Smörj kanterna med smör och strö över ströbröd på kanterna. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa upp ägg och socker tills det blir fluffigt.

Blanda alla torra ingredienserna. Tillsätt smör och mjölkblandningen och de torra
ingredienserna.

Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Häll upp hälften av smeten i formen. Strö över fyllningen och häll på resten av smeten. Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut kakan och låt den vila några minuter i formen. Ta bort kanterna på springformen. Vänd upp kakan på ett galler och ta bort pappret i botten. Smält smöret, låt det svalna lite. Vispa upp Philadelphiaosten. Vispa i florsocker. Vispa i det smälta smöret lite i taget. Glasera kakan med glasyren. Pudra över kanel och strö över pärlsocker.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

/

Bettans blåbärs-butterkaka

Ett sånt genialt bakverk att baka i en stor form med välfyllda bullar som har allt. I och med att kakan bakas i en form så stannar så klart fyllningarna kvar i bullarna, som blir extra saftiga och goda. Butterkaka kallas också Systerkaka. Kanske har med att göra att den är så bra att bjuda på och ta med sig, kanske till sin syster, granne eller på picknick. Själva namnet kommer från tyskans ”Butterkuchen”, som betyder smörkaka.
Vem blir inte sugen på en smarrig bulle som har extra allt? Både mandelfyllning, vaniljkräm, och dessutom blåbär. Butterkaka är en riktig klassiker som går hem till de allra flesta tillfällen. Extra god blir den med blåbär tycker jag. En riktig favoritkaka måste jag säga att det har blivit! Jag tog med mig den upp till Dalarna sist på inflyttningsfika i vår nya sommarstuga.

Mer än bara en bulle! Mumsigaste, saftigaste kakan man kan tänka sig. Sååå otroligt god! Om man vill kan man riva ner lite finrivet citronskal i mandelfyllningen. Det blir fräscht och gott.

Bettans blåbärs-butterkaka

Lätt att baka och supersmarrig med blåbärsfyllning.

10 bitar

Vetedeg

25 g jäst
75 g smör, mjukt
200 g mjölk
45 g strösocker
1 tsk kardemummakärnor, mald i mortel
¼ tsk salt
1 ägg
420 g vetemjöl

Vaniljkräm

250 g mjölk
1 vaniljstång
65 g strösocker
3 äggulor
2 msk maizena
50 g smör, mjukt

Remons/mandelfyllning

75 g smör, mjukt
45 g strösocker
100 g mandelmassa
1 msk maizena
1 msk vatten

Fyllning

100 g blåbär, frysta
½ msk maizena

Pensling

1 ägg, några droppar mjölk och en nypa salt
1 msk pärlsocker

Blåbärsglasyr

1 msk blåbärspuré
Ca 1 dl florsocker

Vetedeg

Blanda alla ingredienserna till vetedegen i en degblandare. Arbeta degen på medelhastighetvi 5-10 minuter. Låt degen vila under en bakduk ca 45 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen och remonsen.

Vaniljsås

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, lägg vaniljstången och fröna i en kastrull. Koka upp vaniljmjölken. Vispa ihop socker, äggulor och maizena. Häll ner den varma mjölken i äggblandningen och vispa under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen, sjud och vispa under tiden tills det tjocknat. Passera genom en sil och montera i smöret.

Mandelfyllning

Mixa ihop smör, socker, mandelmassa, maizenan och vattnet till mandelfyllningen. Baka ut. Smörj och lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform 24-26 cm. Vänd upp degen på ett lätt mjölat underlag. Kavla ut degen ca 45×30 cm. Bred på mandelfyllningen. Vänd blåbären i miazena och strö över fyllningen och rulla ihop på längden. Skär upp degen i 11-12 bitar. Lägg bitarna i springformen. Låt jäsa under en bakduk i ca 30 minuter. Spritsa i vaniljkräm i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg, vispa i lite mjölk och salt så går det lättare att pensla. Strö över pärlsocker och grädda i ca 25 minuter.

Glasyr

Rör ihop blåbärspuré och florsocker. Ringla glasyren över kakan och pudra med florsocker. Dags att servera och njuta! Sååå god!!! Lycka till!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Golden carrotcake

/

Fira morotskakans dag med gyllene morotskaka!

En morotskaka fylld med antioxidanter i lila morötter och en gyllene glasyr med gurkmeja. Garnera med citronzest och Oxalis. Om man vill ha lite crunchig fyllning så kan man hacka 75 g valnötter och blanda i smeten eller solrosfrön, som även är fint att strö över. En extra hög morotskaka med en solgul golden frosting fylld med antioxidanter.

Ca 10 bitar

Morotskaka

4 ägg

4 dl råsocker eller strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

4 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 msk kardemumma, mald

1 tsk ingefära, mald torkad

1 tsk gurkmeja

2 krm salt

2 dl neutral olja

4 ½ dl finrivna lila morötter

Frosting

100 g smör, mjukt

5 ½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

200 g Philadelphiaost

2-3 tsk gurkmeja

1 citron eller apelsin, finrivet skal

Till garnering

Finrivet citronskal

Oxalis

Sätt ugnen på 160 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform med hög kant, 22 cm i diameter. Smörj kanten med smör och mjöla med vetemjöl. Vispa upp ägg och socker, fluffigt.

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten. Häll i oljan och vänd i de rivna morötterna. Häll smeten i formen och grädda på falsen längst ner i 60-75 minuter.

Flytta ev. upp formen till mitten de sista 10 minuterna. Kolla efter ett par minuter om du behöver lägga på aluminiumfolie. Känn efter med en sticka att kakan är färdig i mitten. Ta ut kakan och låt den stå i ca 10 minuter. Öppna upp formen och vänd kakan upp-och-ner, ta bort pappret och sätt tillbaka formen och låt kakan svalna helt.

Vispa upp smöret ordentligt, sikta i florsockret och vaniljsockret. Vispa tills det blir smuligt. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa några minuter tills frostingen är fluffig. Tillsätt gurkmeja och citron eller apelsinskal. Bred ut frostingen över hela kakan och på sidorna i ett jämnt lager med en palett. Sätt kakan på ett fint serveringsfat eller tårtfat, garnera med Oxalis och ev. lite mer citronzest och skär upp i bitar.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00