ANNONS
PersonuppgifterCookies

Kubbat al Saray – Irakiska köttfärsfyllda bulgurbollar i tomatsoppa

/

Har du varit i Irak mer specifikt Baghdad så kan du omöjligt ha missat att äta den omtalade ”Kubbat al Saray”.

En riktig smakbomb som smakar lika gott varje gång jag lagar den.

Perfekt nu när hösten är runt hörnet och man vill laga något gott och värmande.


Recept för fyra portioner

Köttfärsfyllningen:

1 st vitkålshuvud (ca 1-1,2 kg)

jag 500g nötfärs

2 st stor gullök finhackade

1 knippe persilja finhackad

1 tsk curry

1 tsk gurkmeja

2 tsk sju kryddor

2 tsk vegeta  allkrydda

Olja till stekning

Salt och svartpeppar efter smak

Bulgurdegen:

3 1/2 dl finkornig bulgur ljus

3 1/2 dl mannagryn

1 tsk sju kryddor

2 tsk allkrydda

Ca 2-3 dl kokhett vatten

Tomatsoppan:

1 st gullök finhackad

3/4 dl tomatpuré

1 dl vermicelli

2 tsk allkrydda

1 liter vatten

Olja till stekning

Gör såhär:

Bulgurdegen: Häll bulgur, mannagryn och kryddor i en skål och rör om. Häll sedan i de kokheta vattnet och rör om. Det är viktigt att man inte har i för mycket vatten i degen så den inte blir för lös. Det är nästan bättre att ha för lite vatten för att sen tillsätta mer efterhand. Täck över bulgurblandningen med plastfolie och låt de stå åt sidan i ca 15-20 min. När det har gått ungefär 20 min är det dags att knåda bulguren

Och mannagrynen för hand tills de bildas en deg av denna massan.  Ställ sedan åt sidan.

Köttfärsfyllningen:

Stek köttfärsen på hög värme tills all vätska från nötfärsen kokat bort, tillsätt därefter lite olja och den finhackade löken och stek vidare en stund.  I med alla kryddor och blanda. Stäng sist av värmen och häll i den finhackade persiljan och rör om medans värmen på pannan är avstängd.

Tomatsoppan:

Fräs finhackad lök i olja i en rymlig gryta. Tillsätt tomatpuré och rör om tills tomatpurén fått stekas på en stund. Häll sedan i olja och vatten. Låt soppan koka upp och häll i vermicellin samtidigt som  bulgurbollarna.

Såhär gör du köttfärsfyllda bulgurbollar:

Doppa handen i ljummet vatten då och då för att det enklare ska vara att jobba med degen.

Ta en medelstor degbit och platta till den i ditt fuktiga handflata. Lätt ca 1-2 msk köttfärsfyllning beroende på hur stor din degbit är. Stäng sedan försiktigt degen och glöm inte att doppa handen i ljummet vatten då och då för att de ska vara enklare att jobba med degen.

Forma sedan den köttfärsfyllda degen till en boll försiktigt. Häll sedan i Vermicelli i tomatsoppan och blanda. Lägg därefter i bulgurbollarna, se till att inte ha för många bollar åt gången så de inte fastnar på varandra.

Låt de koka på medelhög värme, du vet att de är färdiga efter cirka 5 min.

Servera tillsammans med irakiskt bröd, citron och vitlök.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00