ANNONS
PersonuppgifterCookies

Mtabaq samak – Stekt fisk med vermicelli täckt ris

/
Mtabaq samak kan göras på så många olika sätt men detta är mitt favorit recept.
Rätten består av saffransris som toppas med ett kryddigt täcke av vermicelli, karamelliserad lök och gula russin.
Sist ska man toppa med fisken man stekt, i vanliga fall brukar jag använda torskrygg som jag steker i stekpannan men idag körde jag på ”Zubaidi fisk” som på svenska kallas för Silversmörfisk.
Vill man imponera på sina gäster så tycker jag definitivt att man ska laga Mtabaq samak, så otroligt gott och dessutom så kräver det inte så lång koktid då fisken går fort att steka.

Recept för fyra portioner 

Fisken:

4 st silversmörfisk eller 5 st torskrygg

2 tsk gurkmeja

1/2 st citron

1 msk vetemjöl

Salt efter smak

Olja till stekningen

Vermicelli topping:

3 dl vermicelli

3 st gullök skivade

1 1/2 dl gula russin

1 tsk gurkmeja

1 tsk curry

1 tsk kardemumma malen

2 tsk sju kryddor

2 tsk allkrydda vegeta

1 dl vatten

Riset:

5 dl basmatiris

0,5g saffran utlöst i 1 dl kokhett vatten

2 msk olja

Gör såhär:

Vermicelli topping:

Om vermicellin inte redan är rostad så ska den först torr rostas i en stekpanna tills den blir gyllenebrun. När vermicellin fått färg så ska vattnet hällas i tillsammans med hälften ac allkrydda. Rör om på medelhög värme tills vermicellin är genomkokt. Ställ de sedan åt sidan.

I en ny stekpanna ska löken stekas i olja på medelhög värme tills den nästan är karamelliserad. Därefter ska alla kryddor hällas i och röras om snabbt och sedan ska russinen och den förkokta vermicellin också i. Häll även i hälften av saffrans vattnet.

Rör om tills allt fördelats jämnt och ställ toppingen åt sidan.

Riset:Koka riset enligt anvisningarna. När riset är färdigkokt så ska andra hälften av saffrans vattnet hällas över riset. Värm upp oljan i en liten kastrull tills den blir riktigt varm och sedan ska oljan hällas över riset. Rör om i riset så allt fördelas jämnt och ställ åt sidan.

Fisken: Gnugga hela fisken med citron.

Häll gurkmeja, vetemjöl och salt i en skål och blanda. Gnugga fisken med blandningen och stek fisken i rikligt med olja  på medelhög värme. Fisken ska stekas ca 3 min på varje håll men det kan även variera beroende på spis och vilken fisksort man väljer.

Häll upp riset först, lägg sedan vermicelli toppingen och sist fisken

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

Chili lime marinerad kyckling med rostad potatis

/

Otroligt god, lättlagad och het kycklingmarinad.

Vill man ha mindre hetta så går det bra att ha paprikapulver istället för cayennepeppar.

Älskar denna marinad då den har allt jag älskar!

Kycklingen blir sötsur, het och fantastiskt god!

Recept för fyra portioner

900g kycklinglårfilé eller kycklingfilé

1 dl pressad lime juice

1/2 dl honung eller ljus sirap

5 st vitlöksklyftor pressade

1 dl finhackad koriander eller persilja

2 tsk cayennepeppar

2 tsk paprikakrydda

2 tsk spiskummin

2 tsk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar efter smak

Gör såhär

Lägg kycklingen i en skål och i med alla ingredienser. Rör om och låt kycklingen marineras i minst 1 timme.

Stek kycklingen tills den får färg och en pensla på med marinaden över kycklingen samtidigt.

Sätt ugnen på 180 grader.

Lägg kycklingen i en ugnssäker form och låt den tillagas vidare i ugnen i ca 20 minuter eller tills den är helt tillagad.

Servera tillsammans med rostad potatis, ugnsrostade grönsaker och tzatziki eller yoghurt.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Timman jizzar – Irakisk rispilaff med kött och morötter

/

Timman jizzar eller Tachinat jizzar är en irakisk risrätt som består av kryddigt ris med morötter och köttbitar.

Denna rätt lagade mamma ofta när jag var barn, den var älskad av hela familjen. Timman jizzar brukar ofta serveras tillsammans med naturell yoghurt och en kall sallad vid sidan om.

Det går alldeles utmärkt att göra rätten helt vegansk genom att utesluta köttet helt eller ersätta den med vegofärs.

Vill man ha nötfärs istället för köttbitar så funkar det också bra. Isåfall skippar man momentet där köttet ska koka och istället steker man nötfärsen tillsammans med löken i början.


Recept för fyra portioner

Köttbuljiongen:

500g grytbitar (eller 300g nötfärs)

1 st gullök delad i fyra bitar

3 st lagerblad

3 st kardemumma kapslar

1 msk allkrydda Vegeta

1 tsk gurkmeja

Riset:

5 dl basmatiris

1 msk allkrydda Vegeta

Morotsblandningen:

5 st morötter hackade i tärningar

1 stor gullök finhackad

1 tsk sjukryddor

1 tsk curry

1 tsk gurkmeja

2 tsk Vegeta allkrydda

1/2 dl fryst dill

Olja till stekning

Gör såhär

Köttet (Hoppa över detta moment om du ska använda nötfärs istället):

Dela grytbitarna i medelstora bitar. Lägg köttet i en gryta tillsammans med resterande ingredienser. Häll vattnet över och låt koka på medelhög värme tills köttet är färdiglagad.  Skumma av då och då.

Riset:

Skölj riset noggrant i omgångar och blötlägg de i ca 1h. Koka riset tillsammans med allkrydda tills riset är 90% färdiglagat. Ställ riset åt sidan.

Morotsblandningen:

Skala och hacka morötterna i tärningar. Stek den finhackade löken i olja tills löken får en lätt färg.

Använder man nötfärs eller vegofärs så går det bra att lägga i färsen nu annars väntar man till slutet.

Tillsätt morötterna och stek ytterligare en stund. Tillsätt alla kryddor och fräs på medelhög värme. Sila bort buljongen från köttet och lägg i de färdigkokta köttet och stek på en stund.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Varva ris, morot och köttblandningen i en rymlig gryta och strö på med fryst dill.

Häll ca 1 dl av buljongen som köttet fått koka i över riset, lägg på locket och låt de stå på låg värme i ca 20 min innan servering.

Blanda sedan riset och servera tillsammans med yoghurt och en kall sallad.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00