ANNONS
PersonuppgifterCookies

Mazarinbitar

/

Mazarinbitar

Idag är det Mazarinens dag och det är helt klart en dag att fira med dessa mazarinbitar! Mazariner består av ett härligt mördegsskal och fylls med en mandelfyllning och toppas sedan av en söt glasyr. Detta recept på mazarinbitar minns jag att vi bakade med mamma många gånger. På den tiden var detta den enda mazarinkaka jag åt då det inte är någon mandelmassa i receptet utan mandelmjöl (mald mandel) istället. Jag kan nämligen ha lite svårt för mandelmassa i bakverk, men denna åt jag gärna av. Det som är smidigt med detta recept på mazarinrutor är att du slipper att trycka ut degen i små mazarinformar. Istället bakas den i en ugnsform och när kakan är klar skär man den i bitar. Går mycket snabbare att baka och sedan kan välja hur stora bitarna ska vara. Ett väldigt gott mazarinrecept som jag verkligen kan rekommendera er att prova!

Mazarinbitar
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning
75 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
100 g mandelmjöl eller mald mandel
2 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Glasyr
1 1/2 dl florsocker
saft av 1/2 liten citron
+ ev. vatten

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, socker och smör till en smulig deg. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila en stund i kylen.
Smält smöret till fyllningen. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mandel, vetemjöl blandat med bakpulver och slutligen det smälta smöret.
Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd form, ca 20×30 cm. Häll i fyllningen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Låt den svalna.
Blanda samman glasyren och bred över kakan. Skär kakan till trekanter eller rutor när glasyren har stelnat.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Chokladrulltårta med Mariannefyllning

/

Chokladrulltårta med Mariannefyllning

Choklad och mint är ju en ljuvlig kombination ihop och har får de samsas i en saftig rulltårta. Marianne är en gammal favorit från barndomen, men tyvärr en karamell som man glömmer bort ibland. För er som inte vet så är Marianne en mintkaramell med en chokladfyllning. Jag har tänkt många gånger att jag ska baka med Marianne-karameller, och tror att detta kan vara mitt första recept med Marianne-karameller. Det kommer definitivt bli fler recept, för vem gillar inte mint med choklad?! Rulltårta är ett smidigt bakverk att göra om man vill att det ska gå fort. Smeten går snabbt att vispa ihop och sedan tar gräddningen av kakan inte mer än 7 min. Är du väldigt förtjust i mint så kan du öka på mängden krossade karameller i fyllningen. Kanske kan detta vara något att baka till helgfikat?!

Chokladrulltårta med Mariannefyllning
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Mariannefyllning
20 st Marianne-karameller (ca 100g), eller mer efter smak
3 dl vispgrädde

Garnering
vispad grädde
krossade Marianne-karameller

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd till allt är jämnt blandat. Bred ut smeten i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 min. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och dra sedan bort papperet som kakan har gräddas på. Låt den kallna helt.
Krossa Marianne-karamellerna i en mortel. Vispa upp grädden och blanda i karamellkrosset. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den från långsidan. Dekorera eventuellt med vispa grädde och krossade karameller.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Skumbollar med Ballerina filled cookies

/

Skumbollar med Ballerina filled cookies

Skumbollar är en favorit och de går att göra i en mängd olika varianter vilket jag gillar. När jag gjorde skumbollar sist så fick marängsmet över och hittade Ballerina filled cookies hemma som jag använde som bas. Ballerina filled cookies är spröda kex  med fyllning, och finns i smakerna Caramel  & crunch och Chocolate Peanut Butter. Eftersom jag hade både sorterna hemma så använda jag båda, även om jag gillar den med caramel bäst. Det blev lite som skumbollar med fyllning, fast du slipper göra fyllningen själv. Receptet nedan på själva marängsmeten blir det ganska mycket av, så om du inte vill göra väldigt många med just Ballerina filled cookies så är mitt tips att passa på att göra andra varianter av skumbollar samtidigt. Kolla in min kategori här på bloggen som heter ”Skumbollar” för fler recept.

Skumbollar med Ballerina filled cookies
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Botten
2 paket eller fler Ballerina filled cookies (valfri sort)

Garnering
200 g choklad
lite neutral olja, t.ex raps- eller solrosolja

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och socker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt att vispa tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda i lite av marängen, och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Häll smeten i en spritspåse och spritsa skumfyllningen på kakorna. Ställ skumbollarna i frysen i ca 30-60 min alternativt låt de stå framme i rumstemperatur tills ytan har torkat och inte känns kladdig längre. Det gör det lättare att doppa dem i chokladen.
Smält chokladen till garneringen och häll i lite olja för att göra chokladen lite mer lättarbetad. Doppa skumbollarna i chokladen och låt den stelna.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00