Mazarinbitar
Mazarinbitar
Idag är det Mazarinens dag och det är helt klart en dag att fira med dessa mazarinbitar! Mazariner består av ett härligt mördegsskal och fylls med en mandelfyllning och toppas sedan av en söt glasyr. Detta recept på mazarinbitar minns jag att vi bakade med mamma många gånger. På den tiden var detta den enda mazarinkaka jag åt då det inte är någon mandelmassa i receptet utan mandelmjöl (mald mandel) istället. Jag kan nämligen ha lite svårt för mandelmassa i bakverk, men denna åt jag gärna av. Det som är smidigt med detta recept på mazarinrutor är att du slipper att trycka ut degen i små mazarinformar. Istället bakas den i en ugnsform och när kakan är klar skär man den i bitar. Går mycket snabbare att baka och sedan kan välja hur stora bitarna ska vara. Ett väldigt gott mazarinrecept som jag verkligen kan rekommendera er att prova!
Mazarinbitar
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula
Fyllning
75 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
100 g mandelmjöl eller mald mandel
2 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Glasyr
1 1/2 dl florsocker
saft av 1/2 liten citron
+ ev. vatten
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, socker och smör till en smulig deg. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila en stund i kylen.
Smält smöret till fyllningen. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mandel, vetemjöl blandat med bakpulver och slutligen det smälta smöret.
Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd form, ca 20×30 cm. Häll i fyllningen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Låt den svalna.
Blanda samman glasyren och bred över kakan. Skär kakan till trekanter eller rutor när glasyren har stelnat.