ANNONS
PersonuppgifterCookies

Falska wienerbröd i långpanna – Wienerkaka

/

Falska wienerbröd i långpanna – Wienerkaka

Att göra wienerbröd kan vara lite tidskrävande då en wienerdeg behöver kavlas i omgångar när man arbetar in smöret, och degen behöver vila efter varje kavling. I detta recept med falska wienerbröd så är det just den biten man hoppar över. Faktum är att denna deg inte ens behöver jäsa, vilket gör att man kan göra dessa wienerbröd hyfsat snabbt. Jag brukar förbereda de båda fyllningarna innan jag gör degen, för då går det snabbt sen med att kavla ut och forma degen. Degen blir förstås inte riktigt som en klassisk wienerdeg, men smakmässigt tycker jag de här falska wienerbröden påminner väldigt mycket om just wienerbröd. Jag skulle nog säga att degen blir lite av ett mellanting mellan wienerbröd och bullar. Otroligt goda så klart och att man gör wienerbröden i en långpanna gör receptet perfekt vid stora tillställningar. Skulle det bli något över så går wienerkakan faktiskt väldigt bra att frysa in. Bara att ta fram när det behövs och låta de tina i rumstemperatur. Recept på falska wienerbröd i långpanna cirkulerade under förra året i flera bakgrupper som jag är med i på Facebook och då jag är otroligt svag för just wienerbröd (och för genvägar när det gäller mer avancerade bakverk), så kände jag att detta var verkligen ett recept för mig att prova.

Dock har jag gjort lite mindre justeringar för att få dem så som jag vill ha dem. Wienerbröden har blivit ett väldigt uppskattade av de som provat och jag har redan hunnit baka dem flera gånger, så rekommenderar dig att också testa!

Falska wienerbröd i långpanna – Wienerkaka
50 g jäst
2 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
8 dl vetemjöl

Fyllning 1
5 dl vaniljkräm, t.ex. marsán

Fyllning 2
100 g smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Till pensling
1 ägg

Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten

Smula sönder jästen i en bunke. Slå över den kalla vätskan och lös jästen. Slå sönder äggen i jästblandningen. Blanda i socker och mjölet, och klicka i det rumsvarma smöret. Blanda väl.
Dela degen i två lika stora delar och kavla ut den ena degen i en långpanna, 30×40 cm. Bred på fyllning 1. Kavla sedan ut den andra degen och bred på fyllning 2. Vik degen på mitten och kavla ihop. Skär långa remsor som tvinnas och läggs över vaniljkrämen i lämpligt mönster. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kakan kallna. Blanda ihop glasyren och ringla över kakan. Dela i lagom stora bitar.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@cakebymary
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00