ANNONS
PersonuppgifterCookies

Charlotte Royale-tårta med kokos, hallon & passionsfrukt

/

Jag tycker det är jätteroligt att baka med andra, och när en bakutmaning kom på tal tillsammans med 5 andra baktokiga receptkreatörer så var det något jag absolut ville göra. Nu med corona som sprider sig och då vi bor på olika orter så var detta ändå ett sätt att få baka tillsammans. Bakutmaningen går ut på att alla tolkar ett utvalt recept på sitt sätt. Denna gången kommer receptet från Simona Muntean som driver bloggen Cookies and Sweets. Simona har släppt en underbar bakbok som heter ”Simonas Söta” och det är från just denna bok som bakverket vi ska tolka är ifrån – Charlotte Royale-tårta. Charlotte Royale är en rulltårtetårta som är fylld med en mousse, och i boken så är tårtan gjord med blåbär. Jag valde att göra min variant med kokos, hallon och passionsfrukt, tycker dessa smaker passar väldigt bra ihop. Dessutom ger de en lite tropiska associationer, vilket jag tycker är härligt så här års! Så det är alltså en kokosrulltårta fylld med hallonsylt, som sedan är fylld med passionsfruktsmousse och färska hallon.

Det ska bli spännande att se vad de andra har gjort för varianter! Är du också nyfiken vad de har gjort, så länkar jag till de recepten här. Följande bakutmanare var alltså med; Anna från Annas mat och bak, Jenny från Jennys rum och spis, Malin från Fredagskakan, Simona från Cookies and Sweets och slutligen Yvonne från Baka lite.

PS. Just nu har Simona specialerbjudande på sin bakbok där du även har chansen att vinna en lyxfika för två, besök Cookies and Sweets för mer information. Boken är den perfekta julklappen till den bakintresserade! Längst ner i inlägget ser du hur boken ser ut, samt hur originalet till dagens bakutmaning ser ut i boken.

Rulltårta

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl kall mjölk

1 1/2 dl kokosflingor

Fyllning rulltårta

2 dl hallonsylt

Mousse

6 gelatinblad

250 g fryst passionsfruktspuré

150 g vit choklad

4 dl vispgrädde

250 g färska hallon

Sätt ugnen på 225 grader.Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Sikta vetemjöl blandat med bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk och kokos, rör jämnt. Bred ut smeten jämnt på bakplåtspappersklädd plåt, 30×40 cm, och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Ta ut kakan när den är färdiggräddad och strö över lite strösocker jämnt över hela kakan. Stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper. Pensla lite kallt vatten på papperet kakan gräddats på och dra försiktigt bort det. Bred hallonsylten i ett jämnt lager på kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av pappret. Låt rulltårtan svalna i pappret med skarven neråt. Klä en rund skål med höga kanter med plastfolie. Skär rulltårtan i ca 1 cm tjocka skivor och täck botten och väggar på skålen med dessa. Tryck ihop bitarna så att mellanrummen inte blir så stora, då rinner fyllningen ut.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt stå ca 10 min. Koka upp passionsfruktspurén i en kastrull på spisen. Sila ev. bort kärnorna om du inte vill ha med dem. Kram ur vattnet ur gelatinbladen. Blanda sedan i gelatinblad och hackad vit choklad i den varma purén, och låt den svalna. Vispa grädden tills den bildar väldigt mjuka toppar. Vänd ner grädden i purén med hjälp av en slickepott, och vänd sedan försiktigt ner de färska hallonen. Fyll skålen med mousse och jämna till ytan. Plast in skålen ordentligt och ställ den i kylen i ett par timmar så att moussen stelnar. Stjälp försiktigt upp tårtan på ett serveringsfat.

Här ser ni Simonas underbara bakbok som innehåller härliga recept och fantastiska bilder!

Originaltårtan från boken ”Simonas Söta”. 

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00