ANNONS
PersonuppgifterCookies

San Sebastian cheesecake – Baskisk cheesecake

/

Har du hört talas om San Sebastian cheesecake, eller Basque Burnt cheesecake (baskisk cheesecake som vi säger här)? Den har sitt ursprung från den spanska staden San Sebastian, där finns restaurangen La Viña serverar denna cheesecake. Det är tydligen många turister som lockas dit av att den är känd som en av de bästa cheesecaken man kan äta. Nu undrar du säker vad skillnaden är mellan en San Sebastian cheesecake och en vanlig klassisk cheesecake? Den stora skillnaden är att en San Sebastian cheesecake inte har någon botten och att man gräddar den tills den nästan har en bränd yta, till skillnad från klassisk cheesecake som ska vara vit efter gräddning. Den karamelliserade ytan är typisk för denna cheesecake och adderar till smaken, samtidigt som den inuti är krämig och len. Cheesecaken har i originalreceptet ingen smaksättning, men enligt grundare till denna baskiska ostkaka så kan man addera det man själv vill som t.ex. vanilj eller lime. I San Sebastian så äts den som den är, men jag har sett flera som serverar den med antingen smält choklad, kolasås eller en fruktsås. Jag provade att ha kolasås till min cheesecake och det var riktigt gott!

Cheesecake 

500 g cream cheese

160 g strösocker

3 ägg

1 krm salt

1 1/2 msk vetemjöl

2 1/2 dl vispgrädde

Topping (valfritt)

smält choklad, kolasås eller fruktsås

ev. färska bär

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med 2 bakplåtspapper, se bild nedan. Tryck ut papperet i botten av formen och låt kanterna vara kvar då cheesecaken kommer resa på sig i ugnen.

Vispa ihop cream cheese och socker i en köksassistent med hjälp av flatblandaren. Vispa i ca 1-2 min så att sockret löses upp. Blanda sedan i ett ägg i taget och häll därefter i saltet. I en lite skål vispa ihop mjöl med 1/2 dl grädde tills det inte finns några mjölklumpar. Blanda i resten av grädden och häll sedan över det i färskostblandningen. Blanda till en jämn smet och häll över smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min, håll koll de sista 5 minuterna så att ytan inte blir bränd.

Ta ut formen, när du skakar formen så ska den fortfarande vara lite vobblig. Låt cheesecaken kallna i rumstemperatur och ställ sedan i den i kylen i minst 4 timmar. Servera som den är eller toppa med lite valfri sås och bär.

Tryck ut bakplåtspapper i springformen, vik ner kanterna innan du häller i smeten och sedan kan du vika upp kanterna så de fungerar som stöd när kakan reser på sig i ugnen. 

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00