ANNONS
PersonuppgifterCookies

Varm choklad med Minttu

/

Varm choklad med Minttu

Förra veckan postade jag ett recept på varm choklad som man kan värma sig med nu när temperaturen har sjunkit. Denna gången postar jag en vuxenvariant, nämligen var choklad med Minttu. Minttu är en pepparmintslikör och vi vet ju alla att choklad och mint passar väldigt bra ihop! Dessutom så värmer alkoholen lite extra också! När jag var i fjällen för första gången för 3 år sedan så hade de en bar vid skidbacken, vilket var perfekt tyckte jag. Jag som inte var van vid att åka skidor passade på att vila ut i baren emellanåt. Där serverade de en drink som de kallade för Skidåkaren som var just varm choklad med Minttu och vispgrädde. Kan säga att det blir några sådana under de dagarna vi var där uppe. Gissar att den är poppis i andra fjällorter också, och går under många olika namn. Det är en underbart god varm choklad och du kan välja att koka ihop med kakao enligt receptet nedan eller göra en egen variant av varm choklad.

Vill du inte ha för stark chokladsmak kan du byta ut socker och kakao mot vanlig O’boy. Välj om du vill servera den som den är eller lyxa till den med lite vispad grädde och annat gott!

Varm choklad med Minttu, 1 glas
2 dl varm choklad, recept nedan
4 cl Minttu

Varm choklad
2 dl mjölk
1 msk strösocker
1 msk kakao

Topping
vispad grädde

Rör ihop mjölk, socker och kakao i en kastrull och koka upp. Häll Minttu i en kopp eller ett glas, och häll på den varma chokladen. Toppa eventuellt med lite vispad grädde och servera genast.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Chokladkolasnittar

/

Chokladkolasnittar

Först hade jag tänkt att dessa kakor skulle heta chokladsnittar, men kom sedan på att chokladsnittar är ett liknade recept fast utan sirap och där man toppar kakorna med pärlsocker. De här chkladkolasnittarna är precis som vanliga kolasnittar fast jag har adderat lite kakao för att få en chokladig smak på dem. Kolasnittar eller kolakakor som de också kallas är en av mina favoriter när det gäller småkakor, och det jag gillar med med just kolakakor är att de går att variera i en mängd olika smaker. Jag har redan ett gäng olika recept på bloggen, så kika gärna mina varianter på kolasnittar. De här kakorna får samma goda smak och konsistens som de klassiska fast med en chokladig touch. De funkar utmärkt att frysa in och är väldigt goda att äta frysta också!

Chokladkolasnittar
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen på mitten och forma varje del till rullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem något. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min. Ta ut plåten och skär direkt kakor diagonalt. Låt svalna.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Falska wienerbröd i långpanna – Wienerkaka

/

Falska wienerbröd i långpanna – Wienerkaka

Att göra wienerbröd kan vara lite tidskrävande då en wienerdeg behöver kavlas i omgångar när man arbetar in smöret, och degen behöver vila efter varje kavling. I detta recept med falska wienerbröd så är det just den biten man hoppar över. Faktum är att denna deg inte ens behöver jäsa, vilket gör att man kan göra dessa wienerbröd hyfsat snabbt. Jag brukar förbereda de båda fyllningarna innan jag gör degen, för då går det snabbt sen med att kavla ut och forma degen. Degen blir förstås inte riktigt som en klassisk wienerdeg, men smakmässigt tycker jag de här falska wienerbröden påminner väldigt mycket om just wienerbröd. Jag skulle nog säga att degen blir lite av ett mellanting mellan wienerbröd och bullar. Otroligt goda så klart och att man gör wienerbröden i en långpanna gör receptet perfekt vid stora tillställningar. Skulle det bli något över så går wienerkakan faktiskt väldigt bra att frysa in. Bara att ta fram när det behövs och låta de tina i rumstemperatur. Recept på falska wienerbröd i långpanna cirkulerade under förra året i flera bakgrupper som jag är med i på Facebook och då jag är otroligt svag för just wienerbröd (och för genvägar när det gäller mer avancerade bakverk), så kände jag att detta var verkligen ett recept för mig att prova.

Dock har jag gjort lite mindre justeringar för att få dem så som jag vill ha dem. Wienerbröden har blivit ett väldigt uppskattade av de som provat och jag har redan hunnit baka dem flera gånger, så rekommenderar dig att också testa!

Falska wienerbröd i långpanna – Wienerkaka
50 g jäst
2 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
8 dl vetemjöl

Fyllning 1
5 dl vaniljkräm, t.ex. marsán

Fyllning 2
100 g smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Till pensling
1 ägg

Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten

Smula sönder jästen i en bunke. Slå över den kalla vätskan och lös jästen. Slå sönder äggen i jästblandningen. Blanda i socker och mjölet, och klicka i det rumsvarma smöret. Blanda väl.
Dela degen i två lika stora delar och kavla ut den ena degen i en långpanna, 30×40 cm. Bred på fyllning 1. Kavla sedan ut den andra degen och bred på fyllning 2. Vik degen på mitten och kavla ihop. Skär långa remsor som tvinnas och läggs över vaniljkrämen i lämpligt mönster. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kakan kallna. Blanda ihop glasyren och ringla över kakan. Dela i lagom stora bitar.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00