Chokladbollskycklingar
Chokladbollskycklingar
Påsken närmar sig och vill du göra lite roligt bakpyssel så kan jag tipsa er om att göra dessa söta chokladbollskycklingar. Ett superenkelt sätt att piffa till dessertbordet till påsk med något roligt och gulligt. Det är också ett kul recept som man kan göra tillsammans hela familjen när man vill baka till påsk. Chokladbollar älskas ju av de flesta och de är enkla att förvandla till små figurer. Jag färgar kokosen med geléfärg eller pastafärg som det också kallas. Det kan finnas i välsorterade matbutiker precis som de ätbara ögonen, men annars hittar du det enkelt i bakbutiker på nätet. Kan funka att färga koksen med vanlig karamellfärg, men var försiktigt så den inte blir för blöt. Näbben gjorde av Non Stop som jag delade på mitten. Vill man kan man sätta den andra hälften som en tuppkam. Har man orange/röd kristyr kan man spritsa på fötter nertill också. Eller så sätter du Non Stop som fötter som jag har gjort på dessa kycklingkakor. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra. Vill du ha fler tips till påsk kan du kolla in min kategori ”Påsk”. På mitt Instagramkonto @cakeybmary har jag ett kort videoklipp på hur jag gör dessa chokladbollskycklingar så kika in där om du vill se det!
Chokladbollskycklingar, ca 18 st
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
6 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk O’boy
4 msk kallt starkt kaffe
Garnering
kokosflingor
gul geléfärg
kristyr
sockerögon
orange Non Stop eller Smarties
Blanda alla ingredienserna utom kaffe i en skål, alternativt kör dem i en matberedare. Tillsätt kaffet och blanda ihop till en smet. Om smeten är för mjuk för att rulla, ställ den en stund i kylen. Färga kokosen med geléfärg. Det gör du lättast genom att blanda kokos och geléfärg i en liten plastpåse och massera påsen tills färgen fördelats jämnt. Forma smeten till bollar och rulla dem sedan i den gula kokosen. Fäst ögonen med kristyr. Dela Non Stop eller Smarties på mitten och fäst dit dem som näbb med kristyr.