Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Underbar amerikansk äppelpaj - så bakar du den steg för steg

Klassisk, vacker och försvinnande god efterrätt. Passa på att baka denna härliga paj när det är säsong för svenska äpplen. Eller året runt då den är försvinnande god!

Vi väljer ofta smulpaj när det vankas efterrättspaj. Varför inte testa en variant med dekorerat lock? Gott och vackert att servera. Här är recept och guide till amerikansk äppelpaj. Receptet till äppelpajen hittar du här:

Bakskolan - steg för steg guide och recept på amerikansk äppelpaj

Gör pajdegen

Foto: Per Ranung

1. Skär smöret i bitar. Mixa snabbt ihop mjöl, bakpulver, salt och smör i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt vatten så att degen blir slät men inte kladdig. Lägg den i kylen ca 30 min.

Skala äpplen

Foto: Per Ranung

2. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en skål och blanda med socker, kanel och majsstärkelse.

Klä pajformen med pajdeg

Foto: Per Ranung

3. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två delar. Kavla ut en rundel på lätt mjölad arbetsbänk och klä insidan av en pajform, ca 23 cm i diameter. Jämna till kanterna och skär bort det som hänger över.

Fyll formen med äppelklyftor

Foto: Per Ranung

4. Häll i äppelklyftorna och se till att de ligger ganska jämnt men något högre i mitten.

Lägg locket på pajen

Foto: Per Ranung

5. Kavla ut den andra deghalvan och mät ut en till rundel som ska bli lock. Det ska bli en del deg över så det räcker till dekoration. Lyft över locket och kläm ihop kanterna med två fingrar till en vågig kant.

Dekorera pajlocket

Foto: Per Ranung

6. Gör ett litet hål mitt i deglocket så att ångan som bildas under locket kan pysa ut. Kavla ut resten av degen och stansa ut dekorationer. Pensla lite vatten på ena sidan, kläm fast dekorationerna försiktigt. Pensla hela pajen med vatten, strö på socker. Grädda på nedersta falsen ca 10 min. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare ca 35 min.

Ät och njut!

Foto: Per Ranung

Läs också: Så bakar du en busenkel filodegspaj