Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakskola: Hjärtformad pavlova med hallonpannacotta

Frasiga och sega hjärtformade ­marängskålar fyllda med chokladgrädde, vispad hallonpannacotta och färska hallon. En dessert som fångar allas hjärtan. Maränghjärtana kan även fyllas med mousse, lemon curd, sylt eller något annat du tycker om.

Emma Brink Rask
Bakskola: Hjärtformad pavlova med hallonpannacotta
Bakskola: Hjärtformad pavlova med hallonpannacotta
Bakskola: Hjärtformad pavlova med hallonpannacotta
Foto: Hembakat

Mjölkchokladgrädde

 • 75 gmjölkchoklad
 • 1,5 dlvispgrädde

Hallonpannacotta

 • 1gelatinblad
 • 100 gvispgrädde
 • 1 mskströsocker
 • 100 ghallonpuré

Maränghjärtan

 • 100 gäggvitor- (3-4 st)
 • 90 gströsocker- (1 dl)
 • 120 gflorsocker- (2 dl)

Garnering

 • hallon- färska
 • oxalis
 • chokladpärlor- vita

Gör så här

 1. Dag 1: Mjölkchokladgrädde: Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen. Rör om tills allt är smält. Mixa gärna med mixerstav. Lägg plastfolie tätt intill ytan och låt grädden stå i kylskåp över natten. 

 2. Hallonpannacotta: Låt gelatin­bladet ligga i en skål med kallt vatten i minst 10 min. Koka upp vispgrädde, strösocker och hallonpuré. Smält gelatinet i smeten och rör om. Häll över vätskan i en bunke och lägg plastfolie tätt intill ytan och låt den stå i kylskåp över natten.

Vad tyckte du om receptet?

Dag 2: Maränghjärtan: En hjärtformad utstickare eller en pepparkaksform underlättar när du ska rita hjärtmallarna på bakplåtspappret.

Foto: Hembakat

Rita ut hjärtan på ett bakplåtspapper. Vänd på pappret så att du ser det ritade igenom, på så sätt undviker du att marängen blir färgad. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft (90 grader över- och undervärme). Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösocker, lite i taget, och vispa till en blank och fast marängsmet. Sikta ner florsocker och vänd runt tills allt är blandat.

Foto: Hembakat

Fyll en spritspåse, försedd med t ex en stjärntyll, med smeten. Spritsa en ram på varje ritat hjärta. Fyll sedan botten med maräng så att du har som ett platt hjärta. Spritsa sedan en kant på hjärtat genom att spritsa en stjärna som du drar nedåt längs med kanten. Spritsa sedan nästa stjärna likadant och gå runt kanten tills du gjort ett helt hjärta. Grädda marängerna i 2 tim. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar 1 timme på eftervärme.

Foto: Hembakat
Foto: Hembakat

Vispa upp mjölkchoklad­grädden med elvisp. Fyll en sprits­påse, försedd med en saint honoré-tyll (eller annan tyll du gillar), med smeten. Fyll halva hjärtat med choklad­grädde.

Foto: Hembakat

Vispa upp hallonpannacottan med elvisp tills den är krämig. Fyll en spritspåse, försedd med en rund tyll, med smeten. Fyll den andra halvan av hjärtat med pannacotta.

Foto: Hembakat

Lägg på färska hallon, oxalis och chokladkulor.

Foto: Hembakat

Tips!

Rita gärna upp hjärtan innan på bakplåtspappret, eller spritsa på fri hand.

Pannacottan och mjölkchokladgrädden ska stå i kylen över natten. De måste vara helt kalla, annars kommer de inte att kunna vispas fluffiga.

Hallonpuré gör du genom att koka upp tinade hallon med lite strösocker (ca 2 tsk socker till 100 gram hallon). När det kokat ett par minuter pressar du det genom en sil tills bara kärnorna är kvar i silen. Du behöver ca 125 g hallon till 100 g puré.

Nyckeln till att få matta och helt kritvita maränger är att grädda dem länge på väldigt låg temperatur. De ska egentligen torkas snarare än gräddas.

Med tiden i receptet blir marängen lite seg i mitten. Om du vill ha den helt torr, låt den då stå en timme till innan du stänger av ugnen.

Var noga med att din bunke och dina vispar är helt rena och fria från fett, annars kommer du inte få en fin och styv maräng. Använd helst en metallbunke.

Maränghjärtan kan du baka och förvara torrt i rumstemperatur i flera veckor innan servering.