Dag 2: Maränghjärtan: En hjärtformad utstickare eller en pepparkaksform underlättar när du ska rita hjärtmallarna på bakplåtspappret.
Rita ut hjärtan på ett bakplåtspapper. Vänd på pappret så att du ser det ritade igenom, på så sätt undviker du att marängen blir färgad. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft (90 grader över- och undervärme). Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösocker, lite i taget, och vispa till en blank och fast marängsmet. Sikta ner florsocker och vänd runt tills allt är blandat.
Fyll en spritspåse, försedd med t ex en stjärntyll, med smeten. Spritsa en ram på varje ritat hjärta. Fyll sedan botten med maräng så att du har som ett platt hjärta. Spritsa sedan en kant på hjärtat genom att spritsa en stjärna som du drar nedåt längs med kanten. Spritsa sedan nästa stjärna likadant och gå runt kanten tills du gjort ett helt hjärta. Grädda marängerna i 2 tim. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar 1 timme på eftervärme.
Vispa upp mjölkchokladgrädden med elvisp. Fyll en spritspåse, försedd med en saint honoré-tyll (eller annan tyll du gillar), med smeten. Fyll halva hjärtat med chokladgrädde.
Vispa upp hallonpannacottan med elvisp tills den är krämig. Fyll en spritspåse, försedd med en rund tyll, med smeten. Fyll den andra halvan av hjärtat med pannacotta.
Lägg på färska hallon, oxalis och chokladkulor.
Tips!
Rita gärna upp hjärtan innan på bakplåtspappret, eller spritsa på fri hand.
Pannacottan och mjölkchokladgrädden ska stå i kylen över natten. De måste vara helt kalla, annars kommer de inte att kunna vispas fluffiga.
Hallonpuré gör du genom att koka upp tinade hallon med lite strösocker (ca 2 tsk socker till 100 gram hallon). När det kokat ett par minuter pressar du det genom en sil tills bara kärnorna är kvar i silen. Du behöver ca 125 g hallon till 100 g puré.
Nyckeln till att få matta och helt kritvita maränger är att grädda dem länge på väldigt låg temperatur. De ska egentligen torkas snarare än gräddas.
Med tiden i receptet blir marängen lite seg i mitten. Om du vill ha den helt torr, låt den då stå en timme till innan du stänger av ugnen.
Var noga med att din bunke och dina vispar är helt rena och fria från fett, annars kommer du inte få en fin och styv maräng. Använd helst en metallbunke.
Maränghjärtan kan du baka och förvara torrt i rumstemperatur i flera veckor innan servering.