Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakskola: Citron- och lakritstårta

Baka en riktig succétårta med en lakritssmakande browniebotten, citronganache och citronmousse. En frisk fläkt på fikabordet!

Bakskola: Citron- och lakritstårtaBakskola: Citron- och lakritstårtaBakskola: Citron- och lakritstårta
Foto: Emma Brink Rask

Lakritsbrownie

 • 120 gsmör
 • 120 gmörk choklad
 • 135 gströsocker- (1,5 dl)
 • 3ägg
 • 30 gvetemjöl- (0,5 dl)
 • 1,5 tsklakritspulver

Citronganache

 • 180 gvit choklad
 • 0,5 dlvispgrädde
 • 0,5 dlcitronsaft- pressad
 • 2 msklakritsgranulat

Citronmousse

 • 3gelatinblad
 • 300 gsötad kondenserad mjölk- (0,75 burk)
 • 1,5 dlcitronsaft- (ca 2 citroner), pressad
 • 1citron- skalet
 • 3 dlvispgrädde

Garnering

 • ätbara blommor- t ex oxalis

Gör så här

 1. Lakritsbrownie: Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn). Klä en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper

  i botten och runt kanten. 

 2. Smält smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt chokladen och låt den smälta. Ta av skålen och kastrullen från värmen och rör ner strösockret.

 3. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning, vispa inte. Vänd till sist ner vetemjöl och lakritspulver. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 16–18 min. Den ska inte kännas helt torr utan vara lite kladdig. Låt den svalna och ställ den sedan i kylskåp och låt den bli kall, gärna över natten.

Vad tyckte du om receptet?

Ta ut bottnen ur formen och diska formen. Fäst ett nytt bakplåtspapper i botten av formen och sätt tårtplast runt kanterna. Lägg tillbaka brownien i formen och tryck till kanterna så att kakan ligger tätt intill plasten.

Foto: Emma Brink Rask

Citronganache: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp vispgrädde och citronsaft och häll det över chokladen. Vänta 1 minut och rör sedan ihop det till en slät ganache. Låt den svalna i 5–10 min, rör sedan ner lakrits­granulat och häll ganachen över brownien. Låt formen stå i kylskåp i minst 30 min.

Foto: Emma Brink Rask

Citronmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i minst 10 min. Rör ihop kondenserad mjölk, hälften av citronsaften och skalet från en citron. Värm upp resten av citron­saften tills den nästan når kokpunkten och tillsätt gelatinet. Låt det svalna något och blanda sedan ner det i den kondenserade mjölken. Vispa vispgrädden lätt och fluffig och vänd sedan ner den i den kondenserade mjölken. Häll 2/3 av moussen i formen över ganachen.

Foto: Emma Brink Rask

Häll resten av moussen i en silikonmatta med kupolformar. Låt silikonmattan stå i frysen i 5–6 tim och tårtan i kylskåp lika länge.

Foto: Emma Brink Rask

 

Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Dra bort tårtplasten från tårtan. Ta fram silikonmattan ur frysen och tryck ut de frysta mousse-kupolerna och lägg dem i en krans på tårtan.

Foto: Emma Brink Rask

Tips!

Om du har en rund silikonform kan du montera hela tårtan i den. Frys den då helt innan du lossar den från formen.

Försök arbeta snabbt när du ska lossa moussekupolerna från silikonformen. När de är djupfrysta är de blanka och fina, men redan efter 2–3 min börjar moussen tina och blir matt och ojämn på ytan.

Lägg gärna ihop två kupoler med den släta sidan mot varandra för att skapa hela bollar.

Du kan byta ut citron mot lime eller passionsfrukt för en annan smak på tårtan.

Lakritsgranulat kan vara svårt att hitta i vanliga matbutiker men finns att köpa online. Det kan uteslutas eller bytas mot lakritspulver, men då blir ganachen lite grå.

När du lägger i tårtplasten i formen är det enklast om du vänder den som om du skulle snurra den åt motsatt håll som den legat snurrad i rullen. Fäst den sedan med ett gem så sitter den tätt intill formen.

Du kan så klart använda bakplåtspapper eller plastfolie i stället för tårtplast men då får du inte en lika slät och jämn kant. Tårtplast kan du diska och använda om och om igen.

 

Garnera gärna tårtan med ätbara blommor som till exempel oxalis.

Foto: Emma Brink Rask