Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

Zinfandel-vin som passar till grillat

Rött vin på druvan zinfandel är en riktig klassiker till grillat. Vi har valt tre av våra absoluta favoriter. 

Så här i grilltider brukar det dyka upp ett och annat vin gjort av druvan zinfandel vid grillgallret. Zinfandelviner har blivit omåttligt populära under senare år, och på Systembolaget är utbudet stort.

Första associationen många får är mörka, fruktiga och kryddigt generösa rödviner. Men det produceras även ljusrosa, halvsöta och saftliknande roséviner av druvan. De kallas white zinfandel.

Zinfandel kan nog kallas USA:s nationaldruva, och det är framför allt i Kalifornien som den odlas. Troligtvis kom druvan till USA i början av 1800-talet. Generellt ger druvan fruktiga viner med doft och smak som påminner om björnbär, saftiga körsbär och plommon. Zinfandelviner fatlagras ofta och får då toner av vanilj, kaffe och kryddor. Naturligtvis spelar det in var druvan vuxit och när den skördats. Druvor som skördas lite tidigare får en stramare och friskare framtoning. Det som karaktäriserar ett bra zinfandelvin är den generösa, rika och fruktiga framtoningen som balanseras av syror.

3 klassiska zinfandelviner

Vi har valt ut tre klassiska zinfandelviner från USA. Till zinfandel brukar grillat kött passa mycket bra: fläsk, lamm, nöt. Gärna med lite sötma från marinad eller glaze.

26001 Ravenswood Vintners Blend Zinfandel, 2015, Kalifornien, USA, 119 kr. Toner av mogna björnbär, kryddor och plommon. Generöst men med balans. Gott till grillade hamburgare med karamelliserad rödlök och pommes.

22620 Bonterra Zinfandel, Mendociono County, 2016, USA, 139 kr. Stramt, rent och friskt med bra struktur och liten pomeranston. Gott till grillat lamm- eller nötkött. 

99288 Seghesio Old Vine Zinfandel, Sonoma, USA, 295 kr. Stilfullt och balanserat trots hettan, med saftiga mogna björnbär, mynta och kryddor. Gott till grillat nötkött.