Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Munir Muzaffar

Zeinab Amin är ny bloggare på Allt om Mat

Matprofilen Zeinab Amin har alltid älskat att laga mat, mycket tack vare hennes mamma.

– Intresset kommer från min kära mor, hon lagar fantastiskt god mat, säger Zeinab som i sin nya blogg på Allt om Mat kommer bjuda på en massa härliga recept från det orientaliska köket.

Matinfluerare Zeinab Amin bor i Skåne med sin familj och kommer i sin Allt om Mat-blogg ”Foodbyzeinab” visa oss det orientaliska köket.

– Det irakiska köket ligger mig varmt om hjärtat då jag ursprungligen är från Irak. Så jag lagar mycket mat från Mellanöstern med stort fokus på de irakiska.

När föddes ditt matintresse?

– Jag har så länge jag kan minnas älskat att laga mat. Intresset kommer från min kära mor, hon lagar fantastiskt god mat. Jag älskade att stå bredvid henne i köket redan när jag var barn, det var bland de bästa jag visste. Som nioåring smög jag ut på rasterna för att gå hem till min mormor och laga mat till henne. Det blev ofta ris jag lagade då de var de första jag lärde mig laga i köket. Hon var sängliggande och hade hemtjänst, men uppskattade ändå min mat!, säger Zeinab Amin och fortsätter:

– Mamma är min största inspiration vad gäller matlagning, men jag inspireras väldigt mycket från olika matkonton på Youtube, TikTok och Instagram.

Chef Shahin som lagar mycket irakisk mat och Abir El Saghir är två av Zeinabs favoriter.

Zeinab Amin

Yrke: Kock

Utbildning: Gick en 3-årig kockutbildning på gymnasiet.

Familj: Gift och har två flickor på 3 år och 5 månader. Jag har även 5 syskon, mamma och pappa.

Bor: Kristianstad

Intressen: Älskar att laga mat, träna och umgås med min familj.

Aktuell: Som ny bloggare på Allt om Mat.

Vilken är din favoriträtt? 

– Det är väldigt svårt att svara på då jag har många favoriter. Men måste jag välja en rätt så är det irakisk bamya. Bamya är en okragryta som lagas väldigt mycket i Irak och den är otroligt god!

När man ska laga dina recept, behöver man då några särskilda redskap eller kryddor som är utmärkande för det irakiska köket?

– Basmatiris, gurkmeja och sjukryddor är något som används flitigt i mitt kök. Så dessa tre är ett måste i köket enligt mig. 

Ja, basmatiris är en återkommande ingrediens i dina recept - vad kommer det sig?

– Ris är en basvara vi ofta använder i det irakiska köket. Majoriteten av våra maträtter innehåller basmatiris. I Irak har vi mycket rispilaffer som till exempel biryani och ”mtabaq” som vi också kallar det, och för att få till rätten så bra som möjligt så krävs det ris som inte lätt blir klibbigt. Därför föredrar man basmatiris över jasminris till exempel. Men skulle jag nu laga dolma så hade jag valt rundkornigt ris då man vill ha sin dolmafyllning mer grötig.

Finns det något du aldrig skulle laga?

– Kan inte komma på någon specifik rätt just nu då jag älskar det mesta, men en ingrediens jag aldrig skulle ha i min mat om jag inte måste är koriander. Jag har försökt tycka om koriander många gånger men kommer alltid fram till att de smakar diskmedel. Så koriander måste jag nog ändå säga. 

Vad ser du mest fram emot att laga och visa upp i bloggen för Allt om Mat:s läsare?

– Jag ser väldigt mycket framemot att få uppmärksamma det irakiska köket mer. Vi har fantastiska maträtter som jag själv haft svårt att hitta svenska recept på. Mitt mål är att få alla läsare att lära känna irakisk matkultur mer. 

Här hittar du Zeinabs blogg 

Läs också: