Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Zeina Mourtada avslöjar knepet som får barnen att äta: ”Bort med förmaningar”

Zeina Mourtada är tv-kocken och matprofilen som lagar mat från världens alla hörn. Här delar hon med sig av både genvägar till enkel matlagning och uppmuntrar oss att våga laga lamm!

1. Många gör misstaget att koka couscous. Då blir den smaklös. Lägg i stället grynen i en stor skål, koka upp vatten med buljong och en liten skvätt olivolja. Häll över det heta vattnet och täck skålen med ett lock eller tallrik. Låt stå 10-15 min så att couscousen suger åt sig vätskan. Fluffa med en gaffel så att couscousen blir klumpfri.

2. Våga laga lamm. Skär bort hinnan med fett, om du vill, och stek köttet med kryddor som hel spiskummin, hel kanel, kardemummakapslar, chili, vitlök och ingefära. Det blir en god indisk smak på det hela.

Zeina Mourtada

Driver den prisbelönta bloggen ”Zeinas Kitchen” som blivit utsedd till en av Sveriges bästa matbloggar.

2018 vann hon Allt om Mat:s stora matpris.

Tv-kock hos Köket.se och på Nyhetsmorgon i TV4. Har medverkat i programmet ”Timjan, Tupp och Tårta” på SVT.

3. Snabbaste lunchen som alla i familjen gillar gör du på tio minuter. Häll ner färdigkokta och sköljda bönor och kikärter i en stekpanna. Krydda med tacokryddor som spiskummin, torkad oregano, paprikapulver, salt och peppar. Fräs ihop och servera i tortilla- eller pitabröd, gärna med sallad, gurka och tomat.

4. Planera måltiderna. Det finns inget tråkigare än när man börjar rota efter det man är sugen på och inser att man inte har rätt ingredienser hemma. När man har råvarorna i skafferiet och vet vad man ska laga är det roligare och enklare. Framförhållning är bra!

5. Lär dig grunderna, om hur du gör en frasig pannkaka, en bra deg, perfekt pasta och ris ... Det hjälper dig vidare i matlagningen. Kan du göra pannkakor kan du också göra crêpes, kan du göra en deg kan du förutom att baka bröd även göra pizza och så vidare.

6. Investera i en kökstermometer. Då blir det lättare att få till en saftig lammstek. Det finns jättebilliga, man bara sticker in termometern i köttet innan man skjutsar in det i ugnen. Ta reda på vilka temperaturer som gäller om du är osäker på vad som är rätt.

7. Bort med förmaningar från matbordet, då får du barnen att äta. Hemma hos mig är middagsstunden helig och alla får äta vad man vill och hur man vill. Men om barnen säger att de inte tycker om maten, lagar jag inget annat! I sådana fall får de nöja sig med bara ris.