Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Frederik Zäll.

Zäll siktar på lergrytan

Frederik Zäll är tillbaka med en ny kokbok med inriktning på lergrytor. Som alltid har drycken en speciell roll i matlagningen.

(Missa inte våra goda recept på hel kyckling i ugn och lergryta.)

- Drycken jag rekommenderar ska inte alltid hällas i maten utan snarare i kocken. Det ska vara härligt att laga mat!

Det säger kokboksförfattaren, bloggaren och artisten Frederik Zäll och det kan sägas vara devisen för hans matlagningskonst. I hans andra kokbok som precis kommit ut i handeln sjunger han lergrytans lov.

- Jag hittade inte någon bra kokbok för lergrytor och när jag presenterade tanken för förlaget så blev de eld och lågor, berättar han.

Till varje recept finns ett dryckestips och ett musiktips, tips som ska öka njutningen för den som kockar. Det är blandade tongångar i både musik och dryck och Frederik rekommenderar alla möjliga vin, whisky och öl.

- Ta till exempel vinet Rubiolo från italienska Chianti Classico som jag vill att kocken ska dricka när han eller hon gör salamifylld picnicbog. Det är helt sagolikt och rätt tufft, dricker man det när man lagar mat så mår man toppen utan tvekan. Och det är lysande till maten.

- Eller den 10-åriga whiskyn från Aberlour som är perfekt till blåbärspaj med sin karamelliga smak. Whiskyn i sig är klart underskattad och till den här maten är det fantastiskt...., säger Zäll saligt.

Just nu när den här kokboken kommer ut i handeln så lägger Zäll handen vid nästa kokbok. Planen var från början att det skulle bli 4 olika men planer förändras, nu är det tänkt att det ska bli intre mindre än 7 kokböcker från det Zällska köket.

Men nästa blir inte en lergrytskokbok?

- Nej, det blir det inte. Och kom ihåg, laga inte olika typer av mat i samma lergryta, man måste ha olika grytor till olika rätter. Annars tar maten smak. Man kan kolla i bloggen så rekommenderar jag lite olika varianter.