White Guide: Här är Sveriges bästa restauranger 2019
För femtonde året i rad koras årets bästa restauranger i olika kategorier av White Guide. Här är hela vinnarlistan 2019.
Fäviken Magasinet utanför Åre är Sveriges bästa restaurang enligt White Guides årliga tävling. De kniper dessutom hem priset Årets Bästa Gastronomi.
På andra plats kommer Daniel Berlin Krog i Skåne som dessutom är vinnare av Årets Dryckesupplevelse.
På tredje plats hittar vi restaurang Frantzén i Stockholm som för andra året i rad når den högsta totalpoängen i White Guides historia, och återigen vinnare av både Årets Restaurangkultur och Årets Serviceupplevelse.
Här är hela listan över Sveriges 10 bästa restauranger 2019:
1. Fäviken Magasinet, Järpen
2. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
3. Frantzén, Stockholm
4. Gastrologik, Stockholm
5. Oaxen Krog, Stockholm
6. Restaurang Vollmers, Malmö
7. PM & Vänner, Växjö
8. Upper House Dining, Gothia Towers, Göteborg
9. Krakas Krog, Katthammarsvik
10. Adam/Albin, Stockholm
Fler utmärkelser:
• Årets Bästa Restaurang, Gastronomi: Fäviken Magasinet, Järpen”För att med noga avvägda – men ytterst envisa – steg, ständigt förflytta gränserna för sin egen säregna nordiska gastronomi i kombination med ett allt intressantare dryckesutbud och en ambiance som närmast perfekt knyter ihop upplevelsen.”
https://www.instagram.com/p/Bul9j7xA85e/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading
• Årets bästa restaurang, restaurangkultur Frantzén, Stockholm”För att ha skapat en oslagbar helhetsupplevelse i yppersta världsklass; en helt ny och modern tappning av ”fine dining”, där varje detalj tänkts om från grunden och levereras med minutiös precision, och där ingen möda sparas för att hela den furstligt generösa upplevelsen ska bli ett minne för livet.”
• Årets bästa serviceupplevelse: Frantzén, Stockholm”För att ha uppfunnit en rad nya och eleganta serviceelement och paketera hela den avancerade serviceleveransen i ett smidigt och informellt flöde samtidigt som varje gäst läses av med lyhördhet och tonträff av en ytterst kompetent och sakkunnig personal.”
https://www.instagram.com/p/Bul67eoAQVC/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading
• Årets Bästa Dryckesupplevelse: Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås”För ett överraskande skojigt utbud av både nya och gammaldags moderna viner, mogna årgångar och ett omsorgsfullt urval av alkoholfritt där allt kombineras med mat på ett sagolikt sätt.”
https://www.instagram.com/p/Bul8zEbAhnt/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading
• Årets Stjärnskott: Etoile, Stockholm”För att ha utmanat de gastronomiska konventionerna för fine dining med lekfulla och innovativa presentationer i högt tempo parat tillsammans med flink och personlig service och underhållande drycker både med och utan alkohol.”
https://www.instagram.com/p/Bul0O-ggRK_/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading
• Årets Banbrytare: Garveriet, Floda”För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.”
https://www.instagram.com/p/Bul7aRtgpU5/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading
• Årets Dolda Pärla: Taxinge Krog, Nykvarn”För att ha utvecklat en gastronomisk destination i en kulturbyggnad där lokala råvaror, kreativ tillagning och ett familjärt värdskap skapar en lika generös som intim gastronomisk upplevelse på högsta nivå.”
https://www.instagram.com/p/Bul0AFIgj6I/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading
• Årets Värt En Resa: Skoogs Krog & Logi, Funäsdalen”För att ha skapat ett unikt resmål för en inspirerande fjällgastronomi präglat av småskaligt producerade råvaror från lokala odlare.”
https://www.instagram.com/p/Bul6Mr4g91K/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading
• Årets Hjärtekrog: Hemmagastronomi, Luleå
För att ha utvecklat en restaurang där hjärtat bultar för norrbottniska råvaror och där all filosofi kring maträtter och gästbemötande vittnar om stor kunskap och nytänkande samt en varm familjär känsla.
• Årets Rising Star: Frida Nilsson”För driften att ständigt jaga nya gastronomiska utmaningar och att alltid sätta gästens upplevelse i första rummet. Hon är en förebild både i sin yrkesroll som matlagare och chef och står som lysande exempel på den nya medvetna generationens gastronomiska ledare.”
https://www.instagram.com/p/Bul2DlMANCe/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading
• Årets Hyllning av en långtida betydelsefull gastronomisk gärning: PG Nilsson, Svenska Brasserier, Stockholm”För att med genuin passion och klokskap ha utvecklat framgångsrika och långsiktiga restaurangkoncept där gästupplevelsen är lika viktig som inredningsmiljön och kvalitetsnivån på mat och dryck.”
https://www.instagram.com/p/Bul1dqSgura/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading