Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Åre är inte bara en härlig skidort – utan är också trevligt att besöka resten av året.
Åre är inte bara en härlig skidort – utan är också trevligt att besöka resten av året.
Åre är inte bara en härlig skidort – utan är också trevligt att besöka resten av året.
Åre är inte bara en härlig skidort – utan är också trevligt att besöka resten av året. Foto: Pär Olsson/Jonas Kullman/Erik Westerberg

Weekend i Åre – här är matstoppen du inte får missa

En sommar- eller höstweekend i Åre bjuder inte bara på hänförande vacker fjällmiljö, här finns gott om krogar och barer att utforska, inte sällan med regionala delikatesser och öl från lokala bryggerier på menyn. 

Här tipsar vi om 7 guldkorn du bara inte får missa på din resa till Åre!

Åre är en härlig destination året runt, och för den matintresserade finns många guldkorn att upptäcka. Här har vi gjort en guide med 7 tips på härliga ställen värda ett besök under din resa. Från hemgjord gelato på gemytligt bageri till lyxlunch med spekaktulär utsikt. Spana in tipsen här! 

Kretsloppshuset – grönt både ute och på tallriken 

Lokala råvaror i fokus på Kretsloppshuset. Foto: Pressbilder

Kretsloppshuset i Mörsil Vid E14, 36 km före Åre från Östersund räknat, ligger Mörsil och det färgsprakande Kretsloppshuset. Ett mysigt stopp för mat eller fika, väl värt en utflykt i sig från Åre. Här är allt på menyn ekologiskt med lokala råvaror i fokus. Den mjuka kakan kan ha knoppar från egna rosenträdgården som garnering och äggen tas från Kretsloppshusets egen hönsgård. Flera inspirationsträdgårdar finns på området, liksom butik med ekoprofil som bland annat säljer Kretsloppshuset egna mathantverksprodukter. kretsloppshuset.com 

Copperhill Mountain Lodge – lunch med utsikt

Njut av din mat på toppen av ett berg – på spektakulära Copperhill Mountain lodge. Foto: Pressbilder

Stort och spektakulärt fjällhotell på toppen av Förberget i Björnen i Åre. Här serveras prisvärda luncher som kan avnjutas såväl i matsalen som i loungen. Vandringsleder intill, fint spa och bar att hänga i om andan faller på. copperhill.se 

Hotell Åregården – smårätter och goda viner

God mat, spännande viner och härlig atmosfär på Hotell Åregården. Foto: Pär Olsson

Hotell Åregården & Vinbaren Åres äldsta hotell från 1895 ligger mitt i byn och erbjuder förutom rum två restauranger och två barer. Sitt och mys med en pilsner i chesterfieldsofforna bland mjuka mattor och uppstoppade djur och känn in atmosfären som inte ändrats särskilt mycket sedan luftgäster började komma under tidigt 1900-tal. Populära restaurang Vinbaren är ett måste för vinnyfikna. På menyn står ett gäng inspirerande mellanrätter som väl låter sig matchas med drycker från den minst sagt omfattande vinlistan. aregarden.com vinbaren-are.com 

Grädda – godaste gelaton

Croissanter, surdegsbröd och gelato i toppklass hos Grädda i Åre. Foto: @Gräddabakeryare

Grädda Åre I bageriet och caféet på Årevägen 150, vid gamla vägen mot Duved, säljs beroendeframkallande hantverksglass. Gräddas glass, som belönats med flera medaljer i Glass-SM, är av typen italiensk gelato. Prova lakrits, rabarber, viol/blåbär eller vad som nu är aktuellt för dagen. Förutom matbröd och bullar till utflykten finns också latte, mackor och lunchmat här. grädda.se

Granen hotell & restaurang – klassiskt fjällmys 

Platserna framför öppna spisen på Granen är eftertraktade. Foto: Pär Olsson

Anrikt, mysigt fjällhotell invigt 1916 där artisten Petter Askergren köpt in sig och bland annat satsar på att utveckla vinlistan. På Granen, en bit upp i backen mot den ”lilla” toppen Totthummeln, kan man hänga på uteserveringen eller framför brasan på after bike eller after hike. Restaurangen serverar gärna lokala specialiteter med en twist, som råbiff med ramslöksmajonnäs och fläderkapris. aregranen.se 

Parkvillan & Åre Ölkafé – ölglädje x 2

Skönt häng på Åre Ölkafé i gamla järnvägsstationen. Foto: @areolkafe

Systerkrogarna Parkvillan och Åre Ölkafé har samma ägare men lite olika inriktning. Parkvillan strax nedanför Åre torg är Åres enda gastrobar och bryggpub. Här är köket rustikt med fokus på ölvänlig mat som hamburgare, sliders och bräserad fläsksida. Om inte de över 100 ölen, lokala som globala, som finns i sortimentet förslår, går det bra att utforska den fylliga bourbonhyllan. Åre Ölkafé ligger i huset som en gång var byns gamla järnvägssta ­ tion. Här serveras förutom frukost och fika lokalproducerad öl och även snaps. På matsidan är specia ­ liteten smörrebröd av den rejälare sorten, ofta med nordisk touch. parkvillan.se åreölkafe.se 

Crêperi & Logi – bovetepannkakor och torr cider 

Söta crêpes och salta galetter på crêperi och logi i Åre. Foto: Erik Westberg

Uteserveringen i den före detta brandstationen vid torget har ett av Åres bästa sollägen, och det är hit du ska gå för att uppleva Bretagne i fjälltappning. Galetterna har innovativa toppingar som löjrom och västerbottensost eller renskav, lingon, pepparrotskräm, inlagd gurka och emmentaler. Dessertcrêpsen är rejäla med topping av till exempel blåbär. Bra utbud av fransk cider och öl (även lokal). Finns det plats för något mer? Slå till på Klassikern: espresso, calva dos och en chokladpralin – perfekt middagsavrundning i fransk stil. creperiologi.se/are

Läs mer: 

Stor Gotlandsguide – här är matstoppen du inte får missa