Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Black garlic - vitlökens udda släkting
Black garlic - vitlökens udda släkting
Black garlic - vitlökens udda släkting
Black garlic - vitlökens udda släkting Foto: Shutterstock

Vitlökens udda vän - så här ser den ut!

Har du sett vitlökens släkting? Här är den svarta vitlöken - och nu finns den i handeln i Sverige.

Den svarta vitlöken kommer till från en fermenteringsprocess där man hettar upp vitlöken till hög värme. Resultatet blir svarta mjuka vitlöksklyftor som har en krämighet och där smakbilden består i en söt kolaliknande molasses, balsamvinäger, fruktighet och ett umamidjup ovanpå den omisskännliga smaken av vitlök, skriver Julia Gummesson matbloggare på Nöjesguiden.

Enligt Julia Gummesson ska den smaka som vanlig vitlök men ha en sötma istället för en fränhet.

"Hittills har jag bara blandat dem med majonnäs och haft som tillbehör till en måltid. Nästa steg är att blanda dem med choklad och inkorporera i någon slags efterrätt", fortsätter Gummesson.

En kul grej som kan vara kul att testa. Finns i välsorterade matbutiker.