Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Recept på lättlagad guacamole med dipstavar.
Recept på lättlagad guacamole med dipstavar.
Recept på lättlagad guacamole med dipstavar.
Recept på lättlagad guacamole med dipstavar. Foto: Susanne Almers

Vitaminerna som jobbar bäst tillsammans

Vitaminbomba kroppen med rätt kombinationer. Här är tre tips.

Vissa näringsämnen i maten vi äter fungerar faktiskt som varandras medhjälpare. Här är tre kombinationer som hjälper kroppen att ta vara på det nyttiga:

1) Nyttigt fett och karoten

De nyttiga fetterna i avokadon har i en studie från Ohio visat sig kunna hjälpa kroppen att ta upp karetenoider. Ät avokadon tillsammans med grönsaker och frukt som gul och orange paprika, morötter, spenat och aprikoser.

2) C-vitamin och järn

C-vitamin hjälper oss att tillgodogöra oss järnet i maten. Tips: ta ett glas juice till din järnrika måltid, eller komplettera med en apelsin eller en kiwi.

3) C-vitamin och Antocyanin

Antocyanin är det blåa pigment som finns i skalet på olika röda och blå bär. Färgen skyddar bäret mot skadliga UV-strålar och andra yttre påfrestningar. Antocyanin förstärker effekten av C-vitamin och gör det till en ännu starkare antioxidant. Tillsammans bidrar de båda ämnena till att stärka kollagenet som vår hud är uppbyggd av. Tips: fyll frysen med blåbär och björnbär - gott att mixa till i en smoothie eller strö över frukostgröten.

Källa: Helena Nybloms Supermat (Albert Bonnier förlag)