Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jupiter

Vitaminboosta dig med bär

Fyll på kroppen med massa färgrika bär så håller du dig frisk och allert. 

Blåbär är något av det nyttigaste du kan äta och är inte bara nyttigt för hjärta, hjärna och hud utan kan även motverkar olika typer av cancer. Blåbär är ett av de mest näringsrika födoämnena och innehåller mycket C, E och nyttiga fibrer, antioxidanter samt stora mängder fytokemimalier* och antocyaminer** som ger bäret dess starka härliga blå färg. Ju starkare färg bären har desto mer antocyanin innehåller de.

Blåbär har inte bara en stark förmåga att förhindra sjukdomar och fördröja åldrandet utan är också bra när man vill gå ner i vikt, eftersom de innehåller så mycket näring i förhållande till kalorier.

Bären kan förvaras i kylen upp till en vecka. Du kan även frysa in dem i upp till ett år. Frysta blåbär bevarar sina antocyaniner och förlorar bara en del av sitt C-vitamin.

C-vitamin: 38 mg. Kcal: 34.

Prova Blåbärscheesecake

*Fytokemikalier är ämnen som försvarar din kropp.

**Antocyaniner förstärker effekten av C-vitamin som på så sätt blir en ännu starkare antioxidant.

ANDRA BRA BÄR

Björnbär är rika på fibrer och fytokemikalier som bidrar till att motverkar äldrandet och bra för synen. C-vitamin: 21mg. Kcal: 34.

Chokladmoussetårta med björnbär 

Jordgubbar innehåller mycket C-vitamin, kalim, fibrer och fytokemikalier som antocyaniner coh ellagsyra. De kan motverka cancer och skydda hjärtat. Tips! Osockrade frysta jordgubbar är lika nyttiga som färska.

C-vitamin: 60 mg. Kcal: 43.

Jordgubbsbavaroise 

Hallon innehåller framförallt ellagsyra, en polyfenol, som kan motverka cancer. Dessutom har hallon en antiinflammatorisk förmåga. C-vitamin: 38 mg. Kcal: 34.

Hallonmarängtårta 

Körsbär är egentligen inget bär utan en stenfrukt. Det har en smärtstillande effekt och innehåller mycket järn. C-vitamin: 10 mg. Kcal: 54.

Chokladpavlova med körsbär 

Tranbär är rika på flavonoid, quercetin, som motverkar inflammation. Dessutom innehåller både tranbär och blåbär ett ämne som hindrar bakterier från att fästa i urinvägarna och orsaka urinvägsinfektion. C-vitamin: 20 mg. Kcal: 22.

Päron- och citronmarmelad

Svara vinbär är otroligt rika på C-.vitamin, hela 120 mg per 100 gr, vilket är mer än dubbelt så mycket som i apelsin. C-vitamin: 120 mg. Kcal: 48.

Marängtårta med limekräm, svarta vinbär och rosor 

Röda vinbär är inte fullt så nyttiga som svarta vinbär, men ger mycket polyfenoler och även en del kalium, järn och C-vitamin. Pröva att frysa dem i klasar och använd som dekoration på tårtor och desserter. C-vitamin: 30 mg. Kcal: 47.

Röd vinbärstårta 

Krusbär har hyfsat med C-vitamin, kalium och fibrer. C-vitamin: 30 mg. Kcal: 29.

Krusbär-, citron- och cashewnötspaj 

Lingon är är inte lika C-vitaminrika som de andra bären, men i gengäld innehåller de antioxidanter och ämnen som kan läka och förebygga urinvägsinfektion. Tips! Lingon innehåller ett eget konserveringsmedel, bensoesyra, som gör att sylt eller lingon i vatten kan hålla sig länge utan att socker tillsätts.C-vitamin: 8 mg. Kcal: 34.

Kanel- och lingonkaka 

Hjortron är rika på C-vitamin - en 100 grams portion ger dagsbehovet. Bären innehåller också zink, magnesium och betakaroten samt cancerhämmande ellagsyra.

Hjortronsufflé med rosmaringlass och hjortronsås 

Vitaminkoll

Vitamin/behov

A-ögon, hud, slemhinnor 

Är bäst känt för sin funktion i ögats näthinna. Där ingår det i synpigmentet, som "fångar upp" ljuset och ser till att det skickas en signal till hjärnan. Brist på vitaminet gör att ögat får svårare att uppfånga svagt ljus och man drabbas av nattblindhet. Den botas dock så snart vitaminet åter tillförs. Men A-vitaminet byggs också om till ett hormon. Vid vitaminbrist blir hud och slemhinnor i stället torra, hårda och hornartade. I ögat slutar hornhinnan torkas ut.

B1-Ämnesomsättning, nerver

B2-ämnesomsättning

B5-Ämnesomsättning

B6-Nerver, blod

B3-Ämnesomsättning, hud, nerver

B12-Blod, nerver

B9-Blod

B8-ämnesomsättning

C-bindväv, sårläkning

I kroppen bidrar alla de vattenlösliga vitaminerna, de åtta olika B-vitaminerna samt C-vitamin, vid kemiska omvandlingar, som är grundläggande och som behövs i nästan alla kroppens celler. C-vitamin är dessutom en antioxidant. I princip kan de vattenlösliga vitaminerna inte lagras i kroppen. Vitamin B12 utgör dock ett undantag; av det finns ett förråd i levern som har en lagringstid på uppemot fyra år eller mera.

D-skelettet

Av D-vitamin bildar kroppen ett annat hormon. Brist på D- vitamin ger ett mjukt och missformat skelett. Kroppen kan tillverka D-vitamin själv; det bildas i huden när den belyses av solljus (solarium duger inte). Men på höst och vinter förslår solljuset inte alls - särskilt barn behöver ett extra vitamintillskott.

E-cellmembraner, blod.

Fungerar som ett "konserveringsmedel" som skyddar kroppens ämnen mot härskning.

F-cellmembraner

K-blodets koagulering

OBS!

Rådfråga alltid din läkare om du lide av någon sjukdom vad du ska tänka på att äta/inte äta.

Den som tex har en inflammerad lever skall undvika järn och vara försiktig med c-vitaminer då levern inte kan bryta ner järnet utan lagrar det i kroppen.

Källa: "Supermat - vägen till ett friskare liv"  av Helena Nyblom, Wikipedia