Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

VINSKOLAN: Viner från Alsace - 3 tips och hur du matchar med mat

När man pratar om Alsace är det främst vita viner som gäller, ofta med en lätt restsötma. Här nedan tipsar vi om tre vita alsaceviner gjorda av tre av olika druvor. Och hur du ska matcha dessa med mat.

VINER FRÅN ALSACE. När man pratar om Alsace är det främst vita viner som gäller, av druvor som riesling, gewurztraminer, pinot gris eller muscat. Här odlas också druvor som pinot blanc, sylvaner, chasselas och pinot noir. Pinot noir används till den lilla delen rött vin som produceras.

Alsace produceras ofta med en lätt restsötma

Alsace ligger i nordöstra Frankrike på gränsen till Tyskland. Förut brukade man säga att alsaceviner var tyska viner gjorda på franskt sätt. Det vill säga att vinerna från Alsace var torrare än de tyska.

Numer går dock trenden mot att de tyska vinerna i större utsträckning görs torra, och det förekommer att viner från Alsace produceras med en lätt restsötma.

Vingårdarna som uppfyller kraven för Grand Cru

Foto: Xantana

Sedan 1975 finns klassificeringen Grand Cru i den lokala vinlagen. Drygt 50 vingårdar uppfyller kraven för Grand Cru, och de flesta ligger runt byarna Riquewihr, Bestheim, Ribeauville och Turckheim.

En del Grand Cru-lägen delas av flera odlare, så det gäller att hålla rätt på vilken producent som gjort vinet. Stilar och kvalitet är skiftande.

Mousserande vin i Alsace (görs på samma sätt som champagne)

Förutom vitt, rött och rosé produceras mousserande vin i Alsace, under benämningen Cremant d' Alsace. Det görs på samma sätt som i Champagne med andra jäsningen på flaska.

Främst endruvsviner

Det är framför allt endruvsviner som gäller i Alsace, men ibland dyker benämningen gentil eller edelzwicker upp, och det betyder att vinet är gjort av en druvblandning.

3 viner från Alsace att testa

Prova tre vita alsaceviner gjorda av tre av olika druvor. Kan man känna något gemensamt drag i vinerna? Vad betyder druvsorten för vinet?

Fundera på intensitet i vinet och fruktsyran, som drar mer eller mindre i kinderna. Vilket vin passar din smak allra bäst?

Pinot Gris Réserve 2015 (2119), Alsace, Frankrike, 98 kr.

Toner av gula plommon, mandariner, äpplen och med

en lätt druvsötma i eftersmaken. Producent: Cave de Turckheim.

Trimbach Riesling 2014 (2639), Alsace, Frankrike, 145 kr.

Friskt och stramt med toner av äpplen, citrus och mineraler.

Ren, frisk eftersmak. Producent: Trimbach

Gewuztraminer Réserve Hennÿ 2015 (2176), Alsace, Frankrike, 139 kr.

Typiska blommiga toner och en lätt druvsötma i ganska fyllig stil. Producent: Preiss­Hennÿ

 

Matcha viner från Alsace med mat

Foto: Getty Images/iStockphoto / kabVisio

Tarte flambée med lök, sidfläsk, crème fraiche och ost

Pizza som är typisk för Alsace och därmed passar vinerna från området. Den rökta skinkan och syrligheten från crème fraichen passar vinernas fräschör och druvighet.

Rökt lax

Rökt mat är generellt svårt att hitta lämpligt vin till eftersom den rökta smaken ofta tar överhand. Men ett kryddigt vin av gewurztraminer eller pinot gris kan bli en lyckad kombination, där smakerna möts utan att krocka.

UNDVIK

Sallader med råa grönsaker, som tomat och endive. Råa grönsaker kan locka fram beska toner hos vinerna.

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

Här laddar du ner appen!