Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

VINSKOLAN: Moscatel de Setúbal – 3 vintips & hur du matchar med mat

Moscatel de Setúbal är ett starkvin från Portugal som passar utmärkt till chokladdesserter och ostar med styrka och sälta. Här hittar du tre bra vintips att testa från muscat-druvan.

Vad är moscatel?

Moscatel de Setúbal produceras i vinregionen Setúbal, en halvö ett par mil söder om Lissabon. Den dominerande druvan i vinet är moscatel, som antyds i namnet.

Muscat-druvan är lätt att känna igen

Muscat-druvor har en utmärkande, lite blommig och aromatisk ton som är lätt att lära sig känna igen. Druvorna i regionen trivs särskilt bra i de kalkhaltiga jordarna i vingårdar på kullarna vid naturreservatet Serra da Arrábida.

Skördas ordentligt mogna

Druvorna skördas när de är ordentligt mogna, nästan övermogna, och druvmusten får jäsa med skalkontakt tills önskad sötma uppnåtts, och då avbryts alkoholjäsningen med hjälp av vinsprit. Det kallas för att fortifiera vinet.

Alkoholhalten i det färdiga vinet brukar ligga runt 17–18 procent. Skalen får ligga med för att ge färg, smak och komplexitet ytterligare en tid. Därefter lagras vinet oftast på gamla ekfat under minst 18 månader och får då sin lite knäckiga, lätt oxiderade karaktär. Olika producenter väljer olika typer och storlekar på fat beroende på vilken stil på vinet som eftersträvas.

När vinet buteljerats är det så att säga klart och utvecklas inte med ytterligare lagring på flaska.

Matcha mat och Moscatel de Setúbal

Äppeldesserter gör sig mycket bra i sällskap med ett starkvin. Portvin och madeira i all ära, men portugiserna har ytterligare ett starkvin, som kanske inte är lika känt men väl så gott och alltid prisvärt – moscatel de Setúbal.

Chokladdesserter

Äppelkakor, gärna med knäcktäcke, chokladdesserter och nötpajer. Här möts vinets aromatiska och nötiga karaktär desserternas liknande smaker.

Ost med styrka & sälta

Ost med styrka och sälta. Sötma och sälta är en uppskattad smakkombination. Vinets aromatiska toner passar också till ostens smakrikedom.

Undvik!

Syrliga lätta desserter. Vinet har en smakrik och tydlig karaktär med både sötma och styrka som kan bli alltför dominerande i sällskap med exempelvis citronsorbet.

Vintips! 3 moscatel de Setúbal att testa

Prova tre olika moscatel de Setúbal. Trots att vintypen inte är den mest ända finns det en del att välja på i Systembolagets sortiment. Här följer tre förslag, som skiljer sig åt en del i stil och pris.

Prova och fundera över vinernas intensitet, sötma och nyanser. Vad händer med längre fatlagring och ålder på vinerna? Vilken stil är att föredra beroende på användningsområde?

1. Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2014, Setúbal, Portugal, 109 kr.

Tydligt aromatisk och blommig karaktär. Här finns inslag av gula russin och apelsiner. Lagrat på fat under 24 månader. Producent: Bacalhôa Vinhos de Portugal.

2. Thasos Moscatel de Setúbal 2010, Setúbal, Portugal, 127 kr.

Torkad frukt, blommor, citrusskal och nötter i doft och smak. Lagrat på fat under 24 månader. Beställningssortiment. Producent: Enoport Group.

3. Alambre 20 años NV, Setúbal, Portugal, 239 kr (50 cl).

Koncentrerat med tydliga mognadstoner, inslag av torkade aprikoser, apelsin och knäck. Vinet består av olika årgångar där den yngsta är minst 20 år och det äldsta är från 1911. Beställningssortiment. Producent: José Maria da Fonseca.

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

Här laddar du ner appen!