Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock Foto: ©Kwest - stock.adobe.com

VINSKOLAN: Druvan shiraz – 3 vintips och hur du matchar den med mat

Shiraz är Australiens mesta vindruva. Den är mörk i färgen och ger mustiga viner. Här är en guide till shirazdruvan och tips på 3 goda viner som passar till grillat, kött och lamm.

Shiraz från franska syrah

DET ÄR SVÅRT ATT HITTA en enda vinmakare i Australien som inte vill berätta om alla nya, ovanliga druvsorter som man håller på att plantera. Experimentlustan och känslan av att ”anything goes” är stark, så här kan man hitta allt från tempranillo till assyrtiko. Och ändå finns det ingen druva som överskuggar shiraz eller syrah, som druvan heter i sin hemmahamn, franska Rhône-dalen.

Syrah är den mörkt blå druvan som ger mustiga viner med smaker som drar åt söta mörka bär, örter, viol, rökta toner och charkbutik, allt i en förvirrande charmig kompott. Den har intensiv mörk färg och kraftiga tanniner och har ofta använts i kombination med andra druvor för att bidra med just färg, mustighet och kraft.

Läs också: Så hittar du rätt glas till rätt vin

DET VAR SKOTTEN JAMES BUSBY, som förde syrah-druvan till Australien från Europa 1832. Syrah trivdes fint i det varma klimatet och blev snabbt en favorit för druvodlare. Den visade sig vara en riktigt robust druva, som kunde användas till nästan vad som helst – mousserande viner, starkviner, bäriga viner och muskelviner. Idag odlas nästan 40 000 hektar shiraz i landet.

Foto: Adobe Stock Foto: Copyright:Shane White. All rights reserved.

Shiraz – mörkbärig, fatig och intensiv

I Australien fick druvan namnet shiraz, men det är mer än bara ett namn; det är också en vinstil – mörkbärig, intensiv, fatig och kaxig. Det är så vi ofta tänker på shiraz från Down Under. Och när världen fick upp ögonen för bärig och billig syrah/shiraz från Australien fanns de gigantiska odlingarna i varma inlandsområden som Riverland och Riverina med konstbevattning som kunde leverera mängder av druvor av jämn, söt kvalitet. Shiraz härifrån är ofta sötbärig, snäll och lite klumpig, men billig. Men det finns också mängder av familjeägda vinproducenter som vårdar sin region, sin historia och de förutsättningar för vinodling som finns just där och som gör stiliga viner med karaktär. I svalare klimat, som Canberra, McLaren Vale, Yarra Valley eller Margaret River slipper man dessutom den där syltiga karaktären i vinet. Då kan man istället fokusera på att göra shiraz med terroir-känsla. Hurra för det!

Stor vinproducent 135 000 hektar vinodlingar gör Australien till världens femte största vinproducent. Den nyfikna och experimentsugna nybyggarandan märks – här odlas över 100 olika sorters druvor. Ändå är det klassikerna som regerar; shiraz, cabernet sauvignon och merlot står för 84 procent av rödvinsproduktionen.

Mustiga shiraz till kött, lamm & grillat

Matiga och mörkbäriga viner på shiraz är som gjorda för köttiga rätter på lamm eller nöt, så vill man ha vegetariskt till sin shiraz gäller det att tänka i mustigare toner som auberginegratäng. Lättare och mer sötbäriga shirazviner kan passa till viss asiatisk mat, som kinesiska revben med söt, ingefärspigg sojaglaze. Och när det är grilltajm – då är förstås kryddig och mustig shiraz ett riktigt tryggt val.

Lyxiga viner på shirazdruva

Även i Australien finns det vinmakare som producerar shiraz med stramare profil. I svala Canberra grundade vetenskapsmannen John Kirk Clonakilla 1971, och de räknas nu till landets främsta producenter. Inspirerade av Rhône blandar man shiraz och den gröna, lätt aromatiska druvan viognier, som i Cloonakilla Shiraz Viognier (95925), 669 kr.

3 shiraz från McLaren Vale

SÖDER OM ADELAIDE hittar vi McLaren Vale, en vinregion med medelhavsklimat och svalkande havsvindar. Här finns några av de äldsta vinodlingarna i landet, som The Amery där vin planerades 1886 och som har ägts av Kay Brothers sedan 1890.

Fox Creek Red Baron Shiraz (2194), McLaren Vale, Australien, 120 kr

Söta mörka björnbär och blå plommon, choklad, eukalyptus, vanilj och hetta – denna shiraz har ett anslag som ropar ”lammgryta!”. Fox Creek grundades när kirurgen Jim Watts och hans fru Helen köpte mark i McLaren Vale för att satsa på tillvaron som vinmakare.

Gemtree Bloodstone Shiraz (2083), McLaren Vale, Australien, 125 kr

Vinmakarparet Melissa och Mike Brown på Gemtree satsade på biodynamisk odling och hållbarhetstänk. Detta shiraz­vin är generöst, mörkbärigt och fräscht med kryddiga övertoner – ett lättgillat och inte överdrivet komplicerat exempel på shiraz från Australien.

D’Arenberg The Dead Arm 2014 (95799), McLaren Vale, Australien, 379 kr

Karismatiske och extroverte vinmakaren Chester Osborn gör fler viner än en normal människa kan hålla ordning på. Detta bredbenta och lite köttiga vin är gjort på shiraz från stockar som är minst 25 år gamla. Vinets namn antyder vad som händer efter ett par glas för mycket av det och man somnar på armen. En smakbit av Chester Osborns humor …

Läs också: Viner från Alcase – 3 tips till maten