Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinskolan: Allt om druvan nebbiolo

Allt om Mat:s vinskola om druvan nebbiolo, med Gunilla Hultgren Karell.

DRUVAN NEBBIOLO ÄR SÅ norditaliensk den kan bli. Välkänd från Piemonte, där den används till de röda storheterna barolo och barbaresco. Druvan behöver lång tid för att mogna och trivs bäst i kalkrik jordmån i vingårdar i söderläge, ger generellt ganska ljust färgade viner med tydlig strävhet och friskhet. Det brukar talas om körsbär, tjära, löv, svamp, rosor när ett nebbiolovin ska beskrivas.

BAROLO OCH BARBARESCO är båda vintyper som med sin goda frukt och markerade syror håller för lång lagring. Det är nebbiolodruvor av allra högsta kvalitet från de bästa lägena som hamnar i de mer exklusiva vinerna.

Resten av druvorna, från exempelvis yngre stockar, används till viner av enklare snitt med kortare lagringstid, och de går då under ursprungsbeteckningen Langhe Nebbiolo. Den här vintypen har inte lika stor komplexitet och kräver inte lika lång lagring men kan vara en trevlig bekantskap med druvan till ett bekvämt pris. Välj en producent med erkänt högt anseende som har hårda krav på kvaliteten – där kan man hitta riktigt läckra nebbioloviner med beteckningen Langhe Nebbiolo.

DET ODLAS NEBBIOLO även på andra håll i Piemonte, exempelvis Ghemme och Gattinara, och där kallas druvan spanna.

I Lombardiet, öster om Piemonte, odlas druvan i stupande, branta vingårdar i Valtellina. Det lokala namnet för druvan här är chiavennasca. Det förekommer också nebbiolo i andra delar av vinvärlden, men det är i mindre mängder och med relativt blygsamma resultat.

3 nebbiolo att prova

Prova tre varianter av viner gjorda av druvan nebbiolo. Leta efter likheter och olikheter, fundera på de omtalade syrorna, känn efter om de är markerade eller mer integrerade i vinet. Börja med det billigaste vinet och känn efter hur smakerna ändras i takt med priset. Lufta gärna vinerna ordentligt innan de hälls upp i glasen.

1. Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2015, Langhe, Italien, 109 kronor.

Fruktigt och med drag av körsbär, hallon, kryddor och violer.

Producent: Fontanafredda.

2. Le Tense Sassella 2013, Valtellina Superiore, Italien, 149 kronor. 

Lätt utvecklat, drag av körsbär, rosor, nypon med kryddighet. Strama syror.

Producent: Nino Negri.

3. Barolo Massolino 2013, Barolo, Italien, 299 kronor.

Nyansrikt, strävt och friskt med toner av rosor, kryddor, löv och örter.

Producent: Massolino.

Matcha mat & nebbiolo!

Risotto med svamp

En risotto med svamp och parmesan passar mycket bra, där unga, markerade syror upplevs som mildare tillsammans med risottons krämighet. En lätt smaksättning med tryffel höjer det hela ytterligare en dimension.

Undvik! 

Lätta, tomatbaserade rätter, till exempel kycklinggryta med tomat. Vinet blir för dominerande och krockar med den syrliga tomatsmaken.

 

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment! Här laddar du ner appen!