Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

VINSKOLAN: Blanc de blancs-champagne! 3 tips & hur du matchar med mat

Blanc de blancs är en typ av champagne som har under de senaste åren blivit alltmer trendig och populär. Här hittar du tre bra blanc de blancs-champagner att testa!

Så tillverkas blanc de blancs-champagner

Champagne görs oftast på en druvblandning bestående av den gröna druvan chardonnay och de två blå druvorna pinot noir och pinot meunier. Druvorna plockas för hand, pressas varsamt och vinifieras sedan separat för att blandas till en cuvée innan det är dags för en andra jäsning på flaska; den jäsning som ger vinet de små, fina och eftertraktade bubblorna.

Sedan kommer lagring på jästfällningen, som sedan avskiljs från champagnen, och justering av söthetsgrad innan vinet släpps till försäljning.

Det händer att champagneproducenten bestämmer sig för att göra champagne endast av druvan chardonnay. Då kallas drycken blanc de blancs, och den typen av champagne har under de senaste åren blivit alltmer trendig och populär.

Champagnes fem distrik

Champagne delas in i fem områden, och det är i distriktet Côte des Blancs, söder om staden Épernay, som chardonnay dominerar.

Det är från detta distrikt som de flesta och bästa blanc de blancs-champagner kommer. Byarna i Champagne har fått sina vingårdar klassificerade.

6 grand crubyar i Côte des Blancs

Den högsta kvaliteten benämns grand cru och näst högst kvaliteten får kallas premier cru. Idag finns 17 grand crubyar, och sex av dem ligger i Côte des Blancs: Cramant, Avize, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly och Oiry.

Så smakar blanc de blancs-champagner

Som unga är blanc de blancs-champagner generellt friska, fräscha och lite äppliga i stilen. Med lagring utvecklas läckra smöriga drag och toner av rostat bröd och nötter. Ganska oslagbara, om jag själv får välja.

Matcha blanc de blancs med mat

Färska skaldjur

Skaldjurens sälta och champagnens friska syra blir en fin och elegant kombination. Här hittar du recept på fem goda snittar till champagne

Krämiga vitmögelostar

Champagnens fräschör och komplexa smak matchar ostens fetma och sälta fint.

UNDVIK...

... mat med sötma och hetta. Blanc de blancs-champagner har en markerad fruktsyra som kan framstå som vass om maten innehåller sötma och/eller hetta.

3 banc de blancs-champagner att testa

Prova tre blanc de blancs-champagner mot varandra och försök urskilja stil, skillnader och likheter. Jag tipsar här om en non vintage, det vill säga där viner från olika årgångar blandats till en cuvée, och två årgångschampagner där allt vin kommer från samma årgång. Samtliga gjorda av druvor från Côte des Blancs.

• Pierre Péters Cuvée de réserve nV (7350), Champagne, Frankrike, 349 kr.

Champagne med finess, syrlig och aptitretande fräschör, stråk

av bröd och persikor. Druvorna kommer från grand cru-klassificerade vingårdar i Côte des Blancs, den största delen från Le-Mesnil-sur-Oger.

• Pertois-Moriset Blanc de Blancs Millésime 2008 grand Cru (90671), Champagne, Frankrike, 427 kr.

Fin koncentration, ren frukt, stråk av äpplen, rostat bröd och nötter. Markerad fruktsyra. Druvorna kommer från grand cru-vingårdar i Le Mesnil-surOger.

• Pol roger Brut Vintage Blanc de Blancs 2009 (88285), Champagne, Frankrike, 649 kr.

Elegant med intensitet, drag av nybakade briocher, hasselnötter och mogen citrus. Lång eftersmak. Druvorna kommer från fem olika grand cru-lägen; Oiry, Chouilly, Cramant, Avize och Oger.

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

Läs mer och ladda ner appen här.