Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinskolan: Allt om viner från Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape har blivit mycket omtyckt. I Allt om Mat:s vinskola med Gunilla Hultgren Karell får du lära dig med om vintypen och hur du ska matcha Châteauneuf-du-Pape med mat.

FRANSKA RHÔNEDALEN BRUKAR delas upp i norra och södra Rhône. Den norra, kuperade och branta delen står för de mer exklusiva och lagringsdugliga rödvinerna gjorda framför allt av druvan syrah. Här ligger omsusade distrikt som Côte-Rôtie och Cornas.

I den södra delen, där landskapet är lite flackare, produceras den största delen av allt rhônevin: rött, vitt och rosé. Det är ofta viner som görs för snabb konsumtion, med några undantag som vinerna från Châteauneufdu-Pape.

Distriktet är stort och välkänt och ligger cirka två mil nordväst om staden Avignon. Det består av olika jordtyper där den mest kända är de runda stenar som kallas galets roulés och som bidrar till att bevara solens värme i vingårdarna under de svala nätterna.

Röd châteauneuf-du-pape kan innehålla en mängd olika druvsorter, men druvan grenache, som trivs i det varma klimatet, har ofta en huvudroll och bidrar med generös fruktighet. Det finns många producenter, och vinerna skiljer sig åt beroende på respektive producents stil och filosofi vad gäller vinmakning.

Generellt är det fylliga, mörkfruktiga, generösa viner med hög alkoholhalt, som bidrar till den yppiga, lite yviga stilen.

Det produceras även vitt vin i Châteauneuf-du-Pape men i mycket små mängder, och då är det framförallt druvorna grenache blanc, roussanne och bourboulenc som används.

Châteauneuf-du-Pape har blivit en mycket omtyckt vintyp, och till nobelmiddagen 2015 serverades vinet Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2010 till huvudrätten, glödbakad kalvytterfilé med svampfärs.

3 Châteauneuf-du-Pape

Prova tre varianter av röda viner från Châteauneuf-du-Pape. Leta efter likheter, olikheter, prisvärdhet och fundera på vad vinerna kan passa till. Börja med det billigaste vinet och känn efter om och i så fall hur smakerna ändras i takt med priset.

1. Le Hurlevent 2015 (2291), Châteauneuf-du-Pape, Frankrike, 199 kronor. 

Kryddigt, eldigt och med rödbärig frukt.  Druvblandning: 80 % grenache, 10% syrah, 10 % cinsault.

2. Bosquet des Papes Cuvée Tradition 2015 (99484), Châteauneuf-du-Pape, Frankrike, 299 kronor. 

Välgjort, smakrikt och med en elegant fräschör.  Druvblandning: 70 % grenache, 17 % syrah, 10 % mourvèdre, 3 % cinsault, vaccarèse och counoise.

3. Châteauneuf-du-Pape E. Guigal 2012 (70503), Châteuneud-du-Pape, 339 kronor. 

Smakrikt, lite utvecklat med toner av plommon, russin, nötter. Druvblandning: 85 % grenache, 5 % mourvèdre, 5 % syrah, 5% blandade druvor.

Matcha mat & vin!

Köttgryta med potatispuré 

En rödvinsdoftande, mustig köttgryta med potatispuré passar bra till. Grytans fylliga smak möter vinets generösa frukt och fyllighet. Potatispurén bidrar till att runda av syrorna.

Undvik!

Lätta kycklingrätter. Vinet kommer troligen att ta överhand och dominera.

Kötträtter med het kryddning. Kryddornas hetta kan locka fram de eldiga alkoholtonerna i vinet och göra att det uppfattas som lite brännande och beskt.

Text: Gunilla Hultgren Karell, vinprovare

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment! Här laddar du ner appen!