Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinskolan: Dåligt vin – här är de vanligaste problemen

Ditt goda vin kan bli förstört. Här lär du dig allt om de vanligaste problemen.

Det händer då och då att vinet i flaskan blir dåligt. Det behöver ine påverka smaken och behöver inte heller vara farligt men det är bra att känna till kännetecknen. Här listar vi  de vanligaste felen:

Reaktion mellan kork och vin

Det kan uppstå en reaktion mellan ämnen i naturkorken och vinet i flaskan som gör att vinet både doftar och smakar som en unken källare eller instängd garderob. Man känner det nästan alltid direkt i doften. Gå tillbaka till Systembolaget med vinet och byt ut det eller få pengarna tillbaka.

Oxidation

Vinet oxiderar om det till exempel läcker in luft genom en otät kork. Vita viner blir bruna. Smaken blir slapp och ofräsch, torr och saknar frukt. Byt ut flaskan på Systembolaget.

Ättiksyra/etylacetat

Det har kommit syre med bakterier i vinet som omvandlar alkohol till ättiksyra. De kan sedan gå vidare att bli till etylacetat. Det doftar och smakar ättika och salubrin. Bara att byta ut flaska med innehåll.

Jäst vin – efterjäsning

En oönskad efterjäsning kan ta fart i flaskan på grund av att det kan ha funnits kvar lite jäst och restsocker. Vinet luktar och smakar jäst och blir lite bubbligt. Lämna tillbaka flaskan.

Svavel används i vinproduktion vid besprutning och vid tillverkning, bland annat då flaskorna försluts med kork då svavel motverkar oxidation.

Mognadsfällning

Mognadsfällning kan se ut som grumliga flagor. Det drabbar framförallt viner som lagrats en tid. Det är inget farligt och påverkar inte vinets smak – däremot ser det inte så trevligt ut i glaset. Häll försiktigt över vinet på en karaff så brukar det mesta av fällningen bli kvar i flaskan.

Vinstensfällning

Om vinet inte kylstabiliserats kan vinsyran förena sig med kalium som funnits i druvan. Då bildas vinsten som ser ut som kristaller eller glassplitter. Det är inget farligt och påverkar inte smaken. Dekantera vinet innan servering.

Fler vinskolor:

De vanligaste druvorna – och hur de smakar

Vinprovning hemma – här är grunderna

Köp och lagra ditt vin

Servera vin – rätt temperatur och luftighet

Kombinera mat och vin – så gör du 

Chardonnay, riesling & sauvignon blanc – 3 druvor som ger vita viner

Förpackningar – är bag in box sämre än flaska?

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment! Här laddar du ner appen!