Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Chardonnay, riesling & sauvignon blanc – 3 druvor som ger vita viner

Druvan är grunden till allt gott – lär dig allt om druvorna chardonnay, riesling och sauvignon blanc.

Chardonnay

Chardonnay används till några av de bästa vinerna i världen: Vit bourgogne och champagne.

Det är en lättodlad druva som finns spridd över hela vinvärlden. Den kan vara något av en kameleont och man gör allt från sirliga, lätta ståltankslagarde viner till smöriga, nötiga fylliga.

Chardonnayviner finns i alla prisklasser. Smaken kan alltså skifta ganska kraftigt, men generellt kan man säga att chardonnayviner smakar gula äpplen, smörkola, nötter, citrus om de fatlagrats. Ståltankslagrad chardonnay brukar dra åt gröna äpplen och citrus.

Riesling

Den här druvan regerar bland annat i Tyskland. Några av landets bästa och mest långlivade viner är gjorda av riesling; både torra och söta och de däremellan. Men också några av de värsta vinerna av sekunda kvalitet görs av druvsorten.

Riesling hittar vi i många länder och när vinerna blir lyckade  utmärker de sig för sin distinkta fruktsyra, drag av friska gröna äpplen, lime, honung och aprikoser. I mogna rieslingviner kan man även känna drag av russin och faktiskt petroleum.

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc är en popular druva som man nästan uteslutande gör torra, aromatiska viner av. Karaktären brukar påminna om svarta vinbärsblad, krusbär och citrus och fruktsyran är frisk och markerad.

Den odlas på många ställen i vinvärlden. Klassisk i ursprungslandet Frankrike där den ofta blandas med semillon i Bordeaux. I östra Loire-dalen gör man aptitretande sancerre och pouilly-fuméviner av den. Sauvignon blanc används också med stor framgång i framför allt Sydafrika och Nya Zeeland.

Fler vinskolor:

De vanligaste druvorna – och hur de smakar

Vinprovning hemma – här är grunderna

Köp och lagra ditt vin

Servera vin – rätt temperatur och luftighet

Kombinera mat och vin – så gör du 

Dåligt vin – här är de vanligaste problemen

Förpackningar – är bag in box sämre än flaska?