Vinskolan: Köp och lagra ditt vin
Drömmer du om en egen vinkällare? Vår guide hjälper dig att sätta igång!I denna delen av vår vinskola får du tips på hur du köper och lagrar ditt vin. Till och med garderoben kan bli en bra plats att lagra vin i om den bara har jämn temperatur och saknar starkt solljus. Glöm undan några favoriter och njut av mognaden om ett par år.
Det kan vara mycket spännande att lägga undan några flaskor vin i garderoben eller vinkällaren för att se om smaken förändras med åren. Numera görs de flesta viner för snabb konsumtion, men många viner utvecklas fint med lagring. Dessutom är det roligt att lagra vin och inte alls krångligt eller märkvärdigt. Här är några saker att tänka på.
1. Temperatur och plats
Det allra viktigaste är att temperaturen är jämn. Den optimala temperaturen i vinlagringskällare är 10–14 grader, men det gör inget om det är varmare så länge det inte är alltför häftiga svängningar. Tvära och stora kast i temperaturen är inte bra för en harmonisk utveckling. En oisolerad vind är till exempel värdelös, med stekhetta sommartid och iskyla under vintern. Men hyfsat jämn rumstemperatur, som det kan vara i en garderob, duger gott. Det enda som händer när man lagrar vin vid en högre temperatur är att vinerna utvecklas lite snabbare.
2. Ljus
Ljus påverkar också ett vin som ska sparas under en längre tid. Flaskorna vill ha det mörkt. Husets matkällare eller för den delen en plats längst in i en garderob som inte besöks så ofta är bra ställen för förvaring av vin.
3. Stillhet
Vinet mår också bäst av att ligga stilla. Det ska inte skaka eller vibrera, och man ska försöka att låta lagringsvinerna vara ifred. Att vrida och vända på flaskorna i tid och otid gynnar inte heller utvecklingen. Försök att glömma bort rariteterna så gott det går under lagringstiden. Och låt dem ligga ner så att korken hålls fuktig.
Hur länge man ska spara sitt vin beror naturligtvis alldeles på vad det är för typ av vin och vad man själv har för smak. De flesta viner kan man spara ett par år – andra i flera årtionden eller längre än så.
Trevliga viner att lagra
Några viner som brukar må bra av några år i källaren är röda, fylliga viner med tydliga frukt- och garvsyror. Syrorna mjuknar med åren, och vinet får en mjukare, delikatare och mer komplex smak.
Lagringsvänliga röda viner:
• Bordeaux och bourgogne av god kvalitet
• Rhôneviner
• Kraftfulla italienska viner, till exempel barolo och brunello
Lagringsvänliga vita viner:
• Bourgogner av god kvalitet
• Rieslingviner av god kvalitet från Tyskland, till exempel från Mosel och Rheingau
• Champagne, särskilt årgångschampagner
• Söta viner och starkviner
Bäst är att köpa en låda av ett vin som du tror på, sex eller tolv flaskor, och sedan testa en flaska varje år för att känna hur vinet utvecklats över tiden. En viktig sak bör man ha i åtanke när man börjat sitt vinsamlande: Glöm inte bort att dricka vinerna! Många gånger blir man för snål och vill vänta lite till och lite till. Till slut har vinet blivit för gammalt och uttorkat, fjärran all fräschör och friskhet. Och alla år av väntan är bortkastade.



Vilken mat passar till?
Mat till mogna viner ska väljas med omsorg. Här måste vinet få spela första fiol, så maträtter med finstämda, eleganta smaker är det bästa. Många gånger kanske en bit ost eller något kallskuret är de allra bästa tilltuggen till ett moget vin.