Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinprofilen Håkan Larsson tillbaka som bloggare på alltommat.se!

Håkan Larsson var chefredaktör för Allt om Mat i hela nio år. Sedan han slutade har han jobbat med tidningen Allt om Vin, han pratar vin i SVT, håller i populära vinprovningar på mässor och mycket annat. Nu är han tillbaka och tipsar om viner på alltommat.se.

Håkan Larsson tipsar om viner på alltommat.se i sin blogg. Foto: ©Photo:Claes Lofgren/winepictures.com

Håkan Larsson

Ålder: 64.

Bor: Lidingö och på Gotland.

Familj: Fru Annika, vuxna och utflugna döttrarna Elin och Elsa. 

Gör: Vin- och matskribent i Allt om Vin, SVT:s Gomorron Sverige, kokboksförfattare. 

Aktuell: Som ny bloggare på Allt om Mat.

Du var Allt om Mats chefredaktör mellan 1993 och 2002, nu är du tillbaka i fädernäshuset?

– Haha, jag är åter på brottsplatsen – men som bloggare. Det är jätteroligt att man kan vara så snabb, men ibland är det pressande. Bloggen lever jag med alla dagar även om jag kommer att blogga två till tre gånger i veckan. 

Vad kommer du blogga om? 

– Bitvis om mat, bitvis om vin och ibland mat och vin i kombination. Det blir massor av nya tips, från budget till lyx liksom lätt- och snabblagade recept som ligger i säsong. Vill man prova nya saker och ha någon som leder en genom det enorma utbudet ska man läsa min blogg. Det finns inget som gör mig så glad som när någon kommer fram och tackar och säger ’jag gjorde den där kycklinggrytan och den var så himla god’, då får jag kvittot på att man behövs. Trovärdigheten är mitt största kapital, gör man ett recept från Allt om Mat så vet man att det kommer att smaka bra!

Vad är det för skillnad på matlagningen idag jämfört med då du var på tidningen?

– Den gröna matlagningen präglar allt, proteiner har gått från att spela huvudroll till biroll – på så sätt blir matlagningen mer spännande.

Vilka är dina svenska sommarfavoriter?

– Sparris, jordgubbar och den första späda vitkålen. Den är en sensation, nästan som sparris. Du kan slänga den på grillen eller äta den rå, den är verkligen en delikatess. Jordgubbar äter jag varje dag när de är som bäst.

Vad har du alltid i kylskåpet?

– Grekisk eller turkisk yoghurt, fransk senap, alltid parmesan och sedan inte så mycket mer. Vi gör det man inte ska, det vill säga handlar varje dag. Vi köper det vi vill ha till middag och äter upp den. 

Vilket land inspirerar dig mest i din matlagning?

– Åh, det är väldigt vitt och brett. England har varit bäst på att smälta samman olika matkulturer – i London kan man hitta all världens mat. Svensk mat är spänstig och kreativ, äter du på en medelkrog i en citykärna i Europa blir du sällan överraskad – det kan du bli i Stockholm. Dessutom har svenska krogar vinlistor som omfattar hela världen, det hittar du inte så ofta i andra länder.

Älskar du också champagne? Följ med Allt om Mat på weekendresa till Champagne 19-22 oktober!