Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/iStockphoto

Vinkärleks oupptäckta pärlor

När man väl står där på Systembolaget är det lätt att ta en flaska som man druckit förr och som man vet är bra. Men våga testa något nytt - ofta lönar det sig!

Vi kollade med Allt om Mats bloggare Vinkärlek, mer känd som Erica Landin, vilka oupptäckta pärlor hon vill tipsa om.

- Frankrike är förvånansvärt ignorerat i Sverige, särskilt vissa områden.  Ett område som vi inte köper så mycket från är Loiredalen förutom Sancerre och Puilly-Fumé. Det finns många matvänliga viner och druvor i Loiredalen till bra pris att upptäcka, Chinon och Vouvray till exempel. Annars är kvalitetsbeaujolais från små producenter i Fleury, Morgon och Moulin au Vent riktigt härliga viner. Gå över hundralappen och skippa allt med blommor på så har du bra chans att hitta någonting gott.

Ett annat intressant område fler borde utforska är kvalitetsviner från Languedoc – Roussillon i sydvästra Frankrike. Där är landytan relativt billigt, och det finns många yngre, drivna producenter som tagit över äldre vingårdar och gör vin med fokus på kvalitet snarare än kvantitet. De är inte sällan ekologiskt odlade, vilket jag tycker är ett plus.

Men varför är Frankrikes viner underskattade i Sverige, tror du?

- Till del är det baserat på att vi inte tillhör samma dryckeskultur som i Frankrike och Italien. Där dricker man vin nästan bara till mat, här dricker vi mer till prat. Den nya världens viner är mer anpassade till den svenska smaken. De är mjuka viner utan massa tanniner, ofta lite sötare, ibland med tillsatt socker. Tyvärr tycker jag det blir rätt trist när det smakar liknande oavsett ursprung. Jag vill gärna uppmuntra till att testa viner med mer syra och kanske mer tanniner och mindre övermogen fyllighet och sötma. De är istället utmärkta matviner!

Ett annat av Ericas tips är att gå upp en eller ett par prisklasser – tycker du det känns onödigt, tänk hur mycket pengar du lägger på vin när du äter ute.

- Vi är beredda att lägga 350 kronor på en flaska när vi är på krogen men knorrar om det går över 90 kronor på systemet. Testa att någon gång lägga 130 kr istället för 75 kr och se vad du får för pengarna.  Skillnaden är tydlig, vi får så mycket mer när vi går upp lite i prisnivå, eftersom vinskatter och de flesta avgifter är fasta. Testa också små producenter du inte känner till i stället för bara kända kort. Små producenter kanske lägger mindre på marknadsföring och mer på arbetet i vingården. Det är ju inte alltid lätt att veta vad som är bra, men kolla efter tips i bloggar och tidningar. De mindre producenterna är inte alltid bättre eller lika jämna men du får mer individuella, härliga viner, ofta med bättre pris/prestanda.

När det gäller champagne, som Erica har en förkärlek för, så gäller samma tips även här. Våga testa något nytt!

- Här vill jag ge oss svenskar en klapp på ryggen – vi dricker mycket bubbel i Sverige och har bra koll! De flesta vet skillnaden på champagne, cava och prosecco. Men för att förnya: testa mindre producenter. Om du odlar druvor själv och gör ditt eget vin, så är du mer vaksam på hur du arbetar. Just i Champagne är nästan alla mina favoriter från små producenter som gör vin på egenodlade druvor, så kallade “odlarchampagner” som du känner igen på den lilla, lilla koden på flaskan som då börjar med “RM” istället för “NM” som husen har.