Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Systembolagets bästa lyxviner – vinexperterna utser 2017 års vinnare

Allt om Mat:s vinexperter har provat, betygsatt och recenserat alla viner i Systembolagets ordinarie sortiment. Här tipsar experterna om varsitt lyxvin som överlevererar!

Magnus Waern tipsar – årets lyxvinMagnus Waern tipsar – årets lyxvinMagnus Waern tipsar – årets lyxvin
Magnus Waern tipsar – årets lyxvin

Castelnau de Suduiraut 2011 (3690), 375 ml, Sauternes, Frankrike, 159 kr

Söta viner och kanske speciellt sauternes är underskattade, kanske beroende på att de ofta är svåra att matcha rätt till desserter. Detta är visserligen ”bara” ett andravin, men ack så gott. Elegant och balanserat i ganska smakrik stil med härliga toner av stenfrukter, speciellt aprikos. Gärna till ett äppelflan.

Gunilla Hultgren Karell tipsar – årets lyxvinGunilla Hultgren Karell tipsar – årets lyxvinGunilla Hultgren Karell tipsar – årets lyxvin
Gunilla Hultgren Karell tipsar – årets lyxvin

Marimar Estate Pinot Noir 2014 (74480), Kalifornien, USA, 429 kr

Elegant rödvin med fina nyanser. Här finns inslag av jordgubbar, hallon, kaffe och färsk tobak. Fruktsyran ger fräschör och elegans. Servera lite svalt till exempelvis en råbiff med svampcrème och frasiga pommes.

Marie Oskarsson tipsar – årets lyxvinMarie Oskarsson tipsar – årets lyxvinMarie Oskarsson tipsar – årets lyxvin
Marie Oskarsson tipsar – årets lyxvin

Zenato Merlot 2013 (32224), Venetien, Italien, 146 kr

Vinet för kyliga dagar när man vill ha något varmt, vänligt och vilsamt att svepa in sig i. För detta vin är som en mjuk sammetsfilt med mogna toner av körsbär, choklad och lite uppfriskande örter. Ett välbalanserat elegant vin till lammfilén med mustig rödvinssky.

PS. För dig som vill ha fler vin-tips, följ oss på Allt om Mat Vin på Facebook!

Följ med på vinresa till Leth i Österrike!

Vi har skräddarsytt en riktig drömresa till Gyllene Glaset-vinnaren Leth i distriktet Wagram och besök i vackra Wien. Följ med oss dit den 13–16 september!

LÄS MER OM RESAN HÄR.

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

Här laddar du ner appen!