Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viner från Chablis

CHABLIS HETER VINET men också staden och distriktet i franska Bourgogne. Själva distriktet Chablis ligger som en satellit nordväst om det sammanhängande Bourgogne, och i Chablis produceras det vitt vin av druvan chardonnay, som lokalt kan gå under namnet beaunois.

Det utmärkande för området är den kalkrika jordmånen – och det är bland annat den, tillsammans med druvorna och klimatet, som ger vinerna deras speciella prägel. Det gör det svårt att kopiera stilen på andra håll i världen.

VINERNA DELAS IN i fyra kvalitetsklasser, med hänsyn taget till läge och jordmån, som går under benämningarna Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru samt Chablis Grand Cru.

Petit Chablis är enkla, ofta prisvärda viner som smakar fint unga och pigga. Den största vinmängd som produceras har kvalitetsklassen Chablis. Chablisviner med Grand Cru-beteckningar har de absolut bästa lägena och lämpar sig väl för lagring. De utvecklar med åren härliga, nyansrika aromer.

CHABLIS-PRODUCENTER använder generellt ingen eller diskret fatlagring, och det är sällan man kan hitta tydliga ekfatstoner i ett chablis-vin. Stilen är frisk och elegant med finstämda nyanser. Med högre kvalitet och ålder blir vinerna mer komplexa, fylliga och eleganta. Ung chablis är det perfekta skaldjursvinet, och en mogen grand cru kan med fördel drickas till eleganta, ljusa kötträtter.

3 viner från Chablis att testa

Prova tre chablis i olika kvaliteter från samma producent: J M Brocard. Kan man känna något gemensamt drag i vinerna? Vad betyder växtplatsen

för vinet? Fundera på intensitet i vinet och fruktsyran: har något av vinerna flera nyanser, och hur känns eftersmaken? Låt gärna vinerna stå ett tag i glasen innan du provar igen och fundera på om det känns någon skillnad.

Petit Chablis Domaine Saint Clair 2015 (5588), Frankrike, 135 kr.

Frisk, aptitretande fruktsyra, inslag av syrliga äpplen och citrusfrukter.

Chablis Premier Cru Beauroy 2015 (7125), Frankrike, 195 kr.

Rent, friskt med finstämda toner av gula äpplen, hallon, mineral och citrus. God längd.

Chablis Grand Cru Les Clos 2012 (5582), Frankrike, 429 kr.

Fin komplexitet och koncentration, ren fin frukt, stråk av friska äpplen, mineraler, citrus. Ståtlig fruktsyra och längd i eftersmaken med en liten smörig ton.

Matcha vin från Chablis med mat

Ostron

Ostronens subtila fräschör och lätta mineraltoner möter liknande toner i en ung chablis på allra bästa sätt. Enkelt och raffinerat

Grillad kalvkotlett med citronsmör

En rätt som med sin milda och avrundade smak matchar en mogen chablis av premier cru- eller grand crukvalitet. Vinets intensitet och fruktsyra, som rundats av med mognad, gör att vin och mat blir en läcker helhet.

UNDVIK

Alltför starkt kryddade rätter som krockar med vinets torra och markerade friskhet och vinets sublima toner. Med söta ingredienser kan chablis uppfattas som hårt och syrligt tillsammans