Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinäger – guide till olika sorter och smaker

Vinäger finns i en mängd smaker att addera till vår matlagning. Allt om Mat guidar här till 12 olika sorters vinäger att använda för att syra grönsaker eller lyfta en hel måltid.

– Att syra är en populär smak hos många kockar har nog ingen missat. Men att några droppar bra vinäger radikalt kan förbättra personligheten hos en rätt kanske inte alla tänker på. Nu är det hög tid att lyfta nivån på vinäger hemma och hitta en ny favorit, säger Gunilla von Heland, matredaktör.

Vinäger för alla smaker

Gardeny riesling-vinäger Mjuk och rund rieslingvinäger. Perfekt till smaksättning, sallader, marinader och såser. 375 ml, 105 kr, gastro-import.se.

Japansk risvinäger av sake. Mild men smakrik. Använd i marinader, inläggningar och dressingar och i sushiris. 200 ml, 99 kr, jusu.se.

Ekfatslagrad rosévinäger med tydlig sötma och fruktighet. Fin till sallader, såser och dressingar. 250 ml, 33kr, Paolos.

Sherryvinäger som görs av soltorkade Ximenez-druvor. Druvan ger vinägern en fyllig och lätt sötaktig smak. 250 ml, 109 kr, gastro-import.se.

Gardeny apelsinhonungsvinäger görs av moscateldruva tillsammans med apelsinblomshonung som ger vinägern en helt unik smak. Använd som smaksättning/smakförhöjare. 250 ml, 99 kr, gastro-import.se.

Champagnevinäger från Werners Gourmetservice är gjord av vin från ChampagneArdenne och lagrad på ekfat i minst ett år. Lite rundare och mjukare i smaken jämfört med en vitvinsvinäger. 500 ml, 69 kr.

Äppelcidervinäger från Värmdö musteri. Görs av must från svenska äpplen och ger en vinäger med fin äppelsmak. Finns i två storlekar: 250 och 500 ml, pris 59 respektive 89 kr.

Chinkiangvinäger är en svart risbaserad kinesisk vinäger som används flitigt i kinesisk matlagning. Smaken är komplex, aningen söt med umamiton. 550 ml, 39 kr, kryddlandet.se

Tre fruktiga vinägrar som förutom syra också ger färg och smak: Gurka, Mango och Hallon från Nicholas Vahé. 250 ml, 79 kr.

Balsamico från producenten Manicardi i Modena. God, snygg och säljs i fin presentförpackningen. Finns i tre varianter: en lättare för dressing, en mer koncentrerad och en som är mer söt och passar till ost. 250 ml kostar 79 kr, 99 kr respektive 119 kr.

Raw Äppelcidervinäger från Renée Voltaire är ekologisk. Den är både ofiltrerad och opastöriserad. 500 ml, 59 kr.

Japansk Körsbärsblomsvinäger. Blommorna plockas för hand i april och läggs i risvinäger för att ge smak. Efter sex månader pressas den sista aromen ut ur blommorna och den smaksatta vinägern filtreras. 380 ml, 199 kr, jusu.se