Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vilken vintyp är du? Vi guidar dig!

När det kommer till vin finns det så mycket att välja bland, att det kan kännas omöjligt att veta vad man ska leta efter för att få det man verkligen tycker om. Men det finns enkla sätt. The Wine Companys sommelier reder ut hur du kan ta reda på vilken vintyp du är.

För att hitta rätt i vindjungeln behöver du ta reda på vilken vintyp du är. Vi hjälper dig! Börja med att identifiera vilka smakinriktningar du gillar bäst.

Lätta viner

Lätta viner kännetecknas av att de är ljusare i färgen. De har en friskhet och är mjuka. Vanligtvis har de inte lagrats på fat. Smaker som hallon, jordgubbar och röda vinbär i kombination med örter hittas ofta i dessa viner.

Exempel på lättare viner: Pinot noir och gamay.

Fruktiga viner

Fruktiga viner har tydliga inslag av fruktsyra som ofta känns på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Röda fruktiga viner har ofta inslag av mörka bär, plommon och körsbär. I vita viner med hög fruktsyra kan istället smakerna av äpple, citrus, krusbär dominera.

Exempel på fruktiga viner: Chardonnay och Riesling.

Fylliga viner

Fyllighet är en konsistens och kan beskrivas som vinets tyngd i munnen, vilket innebär att det har en hög smakkoncentration. Ett fylligt vin har mycket aromämnen som fyller munnen och ger en intensiv smakupplevelse.

Exempel på fylliga viner: Amarone, samt druvan Malbec.

Sträva viner

Tanniner är det som skapar den sträva känslan i främst röda viner. Tanninet finns i druvans kärnor och skal och skiljer sig i mängd för varje druvsort där de blå, vilka röda viner i huvudsak framställs av, innehåller mest. Ett vin som upplevs som strävt med en torr känsla i munnen är alltså rikt på tanniner. Strävhet ger struktur till vinet och är en av de egenskaper som gör att vissa röda viner utvecklas fint av lagring.

Sträva viner: Nebbiolo och Cabernet Sauvignon är exempel på druvor som ger tanninrika viner.

Söta viner

Vita viner upplevs som olika söta. Sötma och fruktsyra balanserar varandra där hög fruktsyra gör att vinet upplevs friskare och mindre sött medan söta viner upplevs ha lägre syra.

Söta viner: Semillion och muscat är exempel på vita druvor som används vid tillverkning av sött vin.

Dags att börja provsmaka

Nu när du hittat vilken inriktning som är mest intressant för dig gäller det att testa druvorna!