Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vilken ekologisk spaghetti är godast? Vi har testat 9 sorter!

Vi har provat vardagsvaran framför alla andra – spagetti. Vi testade nio olika sorter, alla ekologiska. 

Det visade sig att skillnaderna var ganska små, och att dyrast inte alltid är bäst. 

Spagetti med köttfärssås har en stadig toppnotering (andra plats 2018) på listan över svenskarnas mest populära vardagsmat, även om köttfärssåsen allt oftare byts ut mot en vegetarisk sås.

Det är ingen konst att få tag på ekologisk pasta idag. Alla marknadsledande märken och alla de stora livsmedelskedjorna har ekologisk spagetti i sortimentet. I en Coop-butik norr om Stockholm hittade vi inte mindre än fyra olika sorters ekologisk spagetti i samma butik. Föredömligt! Alla sorterna i testet är eko-certifierade enligt EU:s regler, och Änglamarks spagetti är dessutom Krav-märkt.

Vanlig spagetti görs av durumvete som enda ingrediens. Det är en sorts vetemjöl som innehåller extra mycket protein, vilket gör den perfekt till pasta. Durum ger pastan den färg och den spänstighet som riktigt bra spagetti ska ha. Ibland tillsätts även ägg i pasta, men i det här testet är det enkel grundpasta som gäller. All spagetti i testet är tillverkad i Italien.

Så gick testet till: 

Vi köpte nio ekologiska spagettisorter i butiker i Stockholmsområdet. De angivna priserna är dem vi fick betala. Spagettin kokades enligt förpackningarnas anvisningar om tid och saltmängd. Testet var blint. Utseende, smak, doft och konsistens bedömdes av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat.

Alla betyg och omdömen på ekologisk spaghetti:

Kungsörnen, 500 g, 5 gafflar- bäst i test! 

Cirkapris: 21 kr

Pris/kg: 42 kr

Omdöme: God, rund smak, nästan som av ägg. Smakar lite mer än de andra med en god eftersmak. Bra tuggmotstånd. Tunna blanka strån, bra spänst. Fin blekgul färg.

Zeta, 800 g - 4 gafflar! 

Cirkapris: 26 kr

Pris/kg: 33 kr

Omdöme: God, neutral, något syrlig, smörig smak. God eftersmak och gott tuggmotstånd. Luktar lite pappkartong. Blank med fin färg. 

De Cecco, 500 g – 4 gafflar! 

Cirkapris: 25 kr

Pris/kg: 50 kr

Omdöme: God neutral smak. Något blekare färg och tjockare strån än de andra. Mjuk konsistens, ändå lagom tuggmotstånd. En favorit för några, andra tyckte att stråna var för tjocka.

Coop Änglamark, 500 g – 4 gafflar! 

Cirkapris: 13 kr

Pris/kg: 26 kr

Omdöme: God smak, god eftersmak, bra tuggighet. Något klibbig, lite gråblek färg men blank och fin. 

Garant, 1 kg – 4 gafflar! 

Cirkapris: 14 kr

Pris/kg: 14 kr

Omdöme: Fastare än de andra med god, rund, lite nötaktig smak. Smakar mycket av mjölet. Lite mörkare gul än de andra. Lite kort i konsistensen.

Favorit, 1 kg – 4 gafflar!

Cirkapris: 30 kr

Pris/kg: 30 kr

Omdöme: God, neutral smak och bra tuggmotstånd. Fin ljusgul färg. Blank och fin.

I love ECO, 500 g – 4 gafflar! 

Cirkapris: 14 kr

Pris/kg: 28 kr

Omdöme: God, neutral, lite mjölig smak, gott tuggmotstånd. Bra konsistens, spänstig. Gul, blank och fin.

Lidl, 500 g – 3 gafflar! 

Cirkapris: 9 kr

Pris/kg: 18 kr

Omdöme: Neutral, lite menlös smak, bra tuggmotstånd. Något mörkare färg och tunna strån.

Barilla, 500 g – 3 gafflar! 

Cirkapris: 16 kr

Pris/kg: 32 kr

Omdöme: Neutral smak, lite mesig och smaklös. Helt okej tuggmotstånd. Något ljusare än de andra.

Så här tyckte vi

Bra spagetti ska vara fint gul i färgen och kokas i saltat vatten tills den blir ”al dente”. Många häller sedan i en skvätt olja så att spagettin inte blir klistrig. Ett bra trick är att blanda pastan med såsen direkt i stekpannan eller kastrullen. Då suger pastan upp såsen och ingen extra olja behövs.

I Allt om Mat:s provkök testades pastan helt neutral och nykokt enligt förpackningarnas olika anvisningar om saltmängd och tid (8–12 minuter). Provsmakarna tycker enhälligt att salt i vattnet verkligen behövs för att lyfta fram den lite runda smaken av spagettins durummjöl.

Reaktionerna under testet var genomgående positiva. Till utseendet var det svårt att skilja de olika sorterna åt. Ingen av sorterna beskrevs som osmaklig, men i vissa fall kunde man känna en lätt smak av pappkartong medan de godaste hade en rundare och mer fyllig och god mjölsmak. Blanda sedan med en smakrik pastasås så blir det nästan omöjligt att skilja de olika spagettisorterna åt.

de ceccos pasta stack ut i mängden med klart tjockare strån än de övriga, och den var favorit hos ett par av provsmakarna. Men vinnaren i testet blev ändå Kungsörnens spagetti, som kammade hem flest poäng för sin perfekta spänst och goda smak.

Det totala omdömet från panelen är att det är positivt att det finns så många ekologiska spagettisorter att välja på och att det är en så hög och jämn smakkvalitet av fint gul, blank spagetti med god och lagom tuggighet. Risken att bli besviken är mycket liten vilken av sorterna man än väljer.

Priset på ekologisk spagetti ligger några kronor över den konventionella, men detta är ändå ett billigt, snabbt och bra sätt att laga god mat. I vårt test varierar priserna mellan knappt 14 kronor per kilo upp till 50 kronor. Förpackningarna varierar mellan 500 gram och 1 kilo, där enkilosförpackningarna såklart har ett lägre kilopris. 500 gram är lagom till cirka fem personer, så för en genomsnittsfamilj blir det dessutom en portion över till en matlåda.