Bäst i test: Här är godaste matjessillen 2018!
Vilken matjessill är egentligen godast? En salt prövning för provsmakarna men ett viktigt test för alla midsommarfirare. Vi har testat nio olika matjessillar och hittat årets favorit 2018!
Äntligen midsommar och dags för matjessill på bordet! En grupp ur redaktionen på Allt om Mat samlas i provköket för att bedöma nio varianter av matjessill i bitar.
Test: Godaste matjessillen i bitar 2018
5 gafflar = Utmärkt
4 gafflar = Mycket bra
3 gafflar = Bra
2 gafflar = Godkänd
1 gaffel = dålig
x = usel
Ica, matjes - 2 gafflar
• Vikt: 200 g, varav 125 g sill
• Cirkapris/förp: 17 kr
• Pris/kg: 135 kr
• Certifierad av MSC
Omdöme: Fula bitar med för lös konsistens. Söt, inte god. Grumlig lag.
Alax, matjesfiléer skurna i bitar - 2 gafflar
• Vikt: 200 g, varav 125 g sill
• Cirkapris/förp: 12 kr
• Pris/kg: 100 kr
• Certifierad av MSC
Omdöme: Trasiga, små bitar med sladdrig konsistens och för salt smak. Fräsch doft.
Falkeskog, matjessill original - 2 gafflar
• Vikt: 200 g, varav 125 g sill
• Cirkapris/förp: 18 kr
• Pris/kg: 144 kr
• Certifierad av MSC
Omdöme: Jämnstora bitar, men konsistensen är för mjuk. Tydlig smak av kryddpeppar.
Klädesholmen, matjessill i bitar - 3 gafflar
• Vikt: 200 g, varav 125 g sill
• Cirkapris/förp: 11 kr
• Pris/kg: 87 kr
• Certifierad av MSC
Omdöme: Ojämn storlek på bitarna. Lagen är något grumlig. God, balanserad smak. Fast konsistens, något torr.
Garant, matjessill, filéer i bitar - 3 gafflar
• Vikt: 200 g, varav 125 g sill
• Cirkapris/förp: 16 kr
• Pris/kg: 128 kr
• Certifierad av MSC
Omdöme: Sillen har en mild, söt smak och kryddningen är balanserad. För mjuk konsistens.
Admiral (Lidl), matjessill i bitar - 3 gafflar
• Vikt: 200 g, varav 125 g sill
• Cirkapris/förp: 11 kr
• Pris/kg: 88 kr
• Certifierad av MSC
Omdöme: Små och lite trasiga sillbitar i brun lag med mycket dill. Mjuk konsistens, något för salt.
Abba, klassisk matjes - 4 gafflar
• Vikt: 200 g, varav 125 g sill
• Cirkapris/förp: 18 kr
• Pris/kg: 144 kr
• Certifierad av MSC
Omdöme: Fin balans mellan sötma och sälta. Mjuk konsistens. Den hackade dillen i den röda lagen är grön och fräsch.
Abba, mästarmatjes - 4 gafflar
• Vikt: 200 g, varav 125 g sill
• Cirkapris/förp: 20 kr
• Pris/kg: 160 kr
• Certifierad av MSC
Omdöme: Fina, jämnstora bitar i en mörkröd lag. Mild smak, balanserad kryddning. Några bitar är i mjukaste laget.
Coop, matjessill, bitar av sill i kryddad lag - 5 gafflar - Bäst i test!
• Vikt: 200 g, varav 125 g sill
• Cirkapris/förp: 19 kr
• Pris/kg: 151 kr
• Certifierad av MSC
Omdöme: Jämnstora, glansiga och fina bitar. Mild och lagom salt smak med balanserad kryddning. Fin, mjuk konsistens.
Så här testade vi
Vi köpte burkar med bitar av matjessill i butiker i Stockholmsområdet. Smak, doft och utseende bedömdes av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat. Provningen var blind.
Coops eget varumärke tar hem matjessill-segern
Den har en mild smak med balanserad kryddning och är lagom salt. Bitarna är jämnstora och lagom mjuka. På delad andraplats kommer klassisk matjessill och mästarmatjes från Abba. I några av de nio burkarna vi testar är sillbitarna små och trasiga, i andra är de finare och mer jämnstora. Provsmakarna kommer fram till att den som vill ha riktigt snygga och jämnstora bitar kan köpa hela filéer och skära upp själv.
Sillens konsistens är viktig. Panelen sågar bestämt sill-bitar som är för mjuka och sladdriga. Två sådana exempel är Alax och Garant. En av bedömarna förklarar att hon vill att det ska vara ordentlig skillnad i konsistens mellan sillbiten och gräddfilen, som ju är det klassiska tillbehöret.
Smaken är förstås lika central. Bedömarna ger högre betyg till sill som har en fin balans mellan sötma och sälta och en välgjord kryddning.
Fakta: Matjessill
Matjessill har holländska anor; ordet maatjeshaaring är holländska och betyder jungfrusill. Det är ung sill som fiskas när den närmar sig kusterna. I Holland mognar sillen i en svag saltlake, och den äts framför allt under våren och försommaren. Filéerna äts då i en vit brödbulle med hackad gul eller röd lök.
Den sill som ska bli matjessill enligt svensk design fångas under hösten. Då är fetthalten 16–18 procent. Om sillen är för mager blir resultatet torrare, och är den för fet kan den bli för mjuk. Först lagras sillen med salt och kryddor vid sval temperatur minst tre månader, och sedan läggs den i småburkar.
Kryddor i klassisk svensk matjessill
Förutom socker, salt och ättika är det en mix av kryddor i lagen till klassisk svensk matjessill. Det är till exempel dill, kanel, kryddnejlika och sandelträ, som också ger en lätt rödrosa färg på lagen. I inläggningarna som vi testar är dillen av varierande kvalitet.
I Abbas matjessill är den grön och fräsch, i flera av de andra ser den ut som små bruna prickar och ger en svag bismak av hö. För färskare dillsmak är att strö färsk hackad dill över sillen innan man ställer fram den på bordet!
Av: Anna K Sjögren Foto: Emmy Lundström, Malin Ottosson
Fler test? Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!