Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: wundervisuals

Vett och etikett på bröllop

Klädsel festfin. Vad innebär denna klädkod på bröllop på sommaren? Kan man bära långklänning vid klädkod mörk kostym? Och hur långt ska tacktalet på middagen vara? Mats "Etikettdoktorn" Danielsson svarar på frågor inför sommarens alla bröllop och fester.

Ps. Missa inte Allt om Mat:s onlinekurs i vett och etikett - med kursledare Edward Blom!

 

Klädkod ”festfin” på bröllop – vad är det?

Vad innebär denna klädkod på ett bröllop nu i juni? Klädsel: Festfin

Svar: Absolut omöjligt att svara på. Detta är enbart ännu en av obegripliga klädkoder som sommarfin, festfin, sommarkavaj, kläder ja tack och allt annat. Jag försöker ständigt förklara att man vet ju inte som gäst vad värdparet tänker. Så du har två val – det första innebär att du tar precis vad som faller dig in (det som du tycker är fint till fest), det andra är att du, helt i enlighet med god etikett, ringer och frågar vad man avser.Vi är bjudna på bröllop och klädkoden är mörk kostym

Min fråga är kan jag ha en vinröd långklänning som inte går till golvet men är ändå lång.  Till detta en svart spetsbolero. Kan man bära långklänning vid klädkod mörk kostym på bröllop?

Svar: Den klänningen kommer säkert att fungera utmärkt.

Klädkoder vid bröllop – vi vill inte tvinga gästerna att hyra frack/långklänning

Vi gifter oss i augusti och brudgummen kommer att ha frack.

Vi vill inte tvinga gästerna att hyra/köpa men vill gärna att de är finklädda. Kan man skriva ”klädsel: frack/smoking/mörk kostym?

Svar: Det är klokt att resonera som ni gör. Många gäster äger inte en frack som du skriver. Risken med tre klädkoder är att det kan bli lite rörigt, jag anser att det räcker med frack högtidsdräkt)/ mörk kostym, för damer Aftonklänning. Ibland hör man synpunkten att det bli ett A och ett B lag, men det är knappast någon som uppfattar det så. Att ange dessa två nivåer och för damer gör att kvinnliga gäster kan ta antingen full längd eller ankellång sådan.

Hur långt i förväg skickas en inbjudan till bröllop?

Vi diskuterade på jobbet – Hur långt innan är det konventionellt att bjuda in till en fest, eller ett bröllop?

Svar: Till en mindre fest 2 veckor, en något större som ett litet bröllop 4 veckor och till en väldigt stor och formell fest 6 veckor. Sedan kan man tycka att detta är kort tid, men tyvärr har svaren en tendens att minska eller dröja vid längre svarstid. Sedan kan man för säkerhets skull meddela gästerna i god tid om ”save the day”, då har de informationen kanske månader i förväg och när inbjudan kommer  så har de redan reserverat datumet.

Om du bjuder in vänner ett par dagar i förväg är det helt ok, sedan kanske det är svårt att planera för dem med så kort varsel.

När tackar man efter en fest?

Om jag varit på en fest, räcker det med ett ”tack för senast” när man ses igen eller ska man ringa eller skriva? Hur gör man om man varit på bröllop?

Svar: Man brukar säga att ett tack ska skrivas inom 7-10 dagar och det är alltid trevligt att få ett tackkort med posten. Det anses dessutom som mest artigt. Givetvis kan du dessutom tacka personligen när ni ses, men det blir alltid uppskattat med mer personligt via brev. Efter ett bröllop tackar brudparet för uppvaktning och närvaro, gästerna sänder ett tack för festen.

 

Onlinekurs i vett och etikett

Gå Allt om Mat:s onlinekurs i vett och etikett - med kursledare Edward Blom!

– Etikett inte tråkigt! Tvärtom! Det är ett socialt smörjmedel som gör att alla kan känna sig lugna och trygga. Då kan de släppa loss, och då blir festen riktigt rolig! Läs mer och köp kursen här!