Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
<p>F&ouml;rra &aring;ret vann Tom Sj&ouml;stedt titeln. </p><p>F&ouml;rra &aring;ret vann Tom Sj&ouml;stedt titeln. </p><p>F&ouml;rra &aring;ret vann Tom Sj&ouml;stedt titeln. </p>
<p>F&ouml;rra &aring;ret vann Tom Sj&ouml;stedt titeln. </p> Foto: Arla

Vem blir Årets kock?

Årets kock 2009 blir bäst i Sverige på att laga mat. Här är startfältet.

På torsdag är det dags för finalen i Årets kock 2009. Tävlingen avgörs i Göteborg och vinnaren kan se fram emot ett år fullt av spännande åtaganden och mycket pr. För att vinna Årets kock-titeln gäller det att charma den svårtflörtade juryn, som består av Sveriges och Nordens matelit. Bland andra Marcus Samuelsson från Aqvavit, Leif Mannerström från Sjömagasinet och Karin Fransson från Hotell Borgholm. Tävlingen avgörs i två moment, där båda har en egen jury. Det ena har råvaror som de tävlande kockarna har fått veta i förväg, det andra momenten innebär att laga till Sveriges bästa mat på okända råvaror.

Det är sex kockar som tävlar och de har alla kvalificerat sig i olika semifinaler under 2008 i Göteborg, Malmö och Stockholm. Den enda tjejen, Anna Johansson, direktkvalificerades i semifinalen i Malmö.  Vildris med minutrökta vilda svampar, pumpa, syrlig lök och vilda örter, plus rostat rågbröd i lök- och svampbuljong.

- Jag gillar att jobba med lokala råvaror, känna till hur de produceras och veta att djuren har det bra under sin uppväxt, berättar Anna som själv är uppvuxen på en gård. Och det svenska går som en röd tråd genom hela tävlingen vars tema i år är "Naturlighet möter teknik".

Jurygrupp 1 ska bedöma "Råvarukorg"

• Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland;

• Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm;

• Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, Fond, Göteborg;

• Hans Välimäki, Chez Dominique, Helsingfors;

• Leif Mannerström, Sjömagasinet, Göteborg;

• Anders Svensson, vd Arla Foods Sverige;

• Pontus Frithiof, Pontus!, Stockholm;

• Krister Dahl, Kocklandslaget samt

• Mia Gahne, journalist TT Spektra

Jurygrupp 2 ska bedöma "Modern restaurangrätt på temat naturlighet möter teknik"

• Elisabeth Johansson, Mediamat, Stockholm;

• Henrik Norström, Lux Stockholm, Stockholm;

• Magnus Ek, Oaxen, Mörkö;

• Marcus Samuelsson, Aquavit, New York;

• Rasmus Kofoed,Geranium, Köpenhamn;

• Kajsa Bergqvist, fd höjdhoppare, UNICEF-ambassadör, sommelier;

• Robert Nilsson, Årets Kock 1998, Custom House, Köpenhamn;

• Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg;

• Ulrika Bengtsson, Roger Smith, New York;

• Bicky Chakraborty, Elite Hotels Sweden.

Metodjury

• Magnus Lindström (leder metodjuryn), Årets Kock 2003, Swedish Taste, Göteborg;

• Markus Aujalay (tävlingsledning), Årets Kock 2004, Winterviken, Stockholm;

• Jonas Dahlbom (tävlingsledning), Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget, Åre.

Ordförande (för alla jurygrupper)

• Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, ordförande Föreningen Årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö

De tävlande kockarna

• Anna Johansson, Vendel at Sturehof, Malmö

• Viktor Westerlind, Fredsgatan 12, Stockholm

• Alexander Sjögren, Vendel at Mötesplats Österlen, Löderup

• Tomas Diederichsen, Ulfsunda Slott, Bromma

• Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm

• Bertil Hammar, Stockholm spis, Stockholm.