Vegansk streetfood – recept från Taku Taku!!
Kocken och krögaren Sebastian Schauermann lagar veganska rätter och ger oss sina fantastiska recept på smarrig chili, bulgogi på tofu och pulled aubergine som serveras i bröd, bun eller salladsblad. Välj en av tre såser till – eller ta alla tre!
3 goda recept från Taku Taku
Vegansk chili
Recept på vegansk chili. Skönt het, kryddig linsgryta. Picklad rödlök ger syrligt sting. Recept på såser, vegansk vindaloo och bulgogi hittar du längst ner i artikeln!
Vegansk bulgogi
Bulgogi är en koreansk kötträtt där marinerat och strimlar kött ofta steks direkt vid bordet. Pulled oats är ett vegoprotein gjort på havre och bondbönor. Här hittar du receptet.
Vegansk pulled aubergine Vindaloo
Rätten är kryddad med vindaloopasta, med bland annat ingefära, chili, spiskummin, kardemumma, kryddnejlika och kanel. Här hittar du receptet.
Såser till rätterna
Matcha vegansk mat & dryck
Här bjuds det smakrika rätter, en del med lite chilisting, och då passar det fint med friskt öl med integrerad beska.
ÖL: Lycke Pilsner (1496), Sverige, 20:10 (33 cl). Friskt och fräscht med brödiga drag, inslag av -citrusfrukter och ett stråk av honung.
ALKOHOLFRITT: Einbecker Brauherren Alkoholfrei Pils (1901), Tyskland, 11:90 (33 cl). Friskt öl med lätt beska, inslag av knäckebröd och vinbär,
krusbär och färsk citrus. -Fräschör och elegans.
Vad betyder Vegan?
Veganer äter bara plantbaserad mat. Utesluter alltså även ägg och mejeriprodukter som komjölk, smör och ost.
Så startade veganska Taku Taku
När ekologiska livsmedelskedjan Paradiset i Stockholm bad Sebastian Schauermann att skapa ett vegetariskt snabbmatskoncept valde han att satsa på helt veganska rätter.
– Då utesluter vi ju ingen, varken veganer, vegetarianer eller köttätare, säger Sebastian.
Han funderade på vanliga fördomar om vegansk mat – tråkig, gjord av linser, äts av hippies i restauranger inredda i naturmaterial – och sedan satsade han på att göra tvärtom. På Taku Taku serveras modern street food med inredning i grälla färger.
– Det känns som om alla är sugna på den här maten just nu, säger Sebastian.
Han har valt rätter som är populära just nu och som passar bra som snabbmat som tacos, steamed buns och bowls.
– Många som kommer hit är inte veganer men vill äta veganskt några gånger i veckan.
Själv äter Sebastian kött och fisk ibland men till största delen plantbaserad mat. En månad efter öppningen går Taku Taku bättre än väntat, och har redan planer också på Paradiset på Södermalm i Stockholm
Recept: Sebastian Schauermann Text: Malin Ottosson Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Följ oss på Facebook! Allt om Mat och på Allt om Mat Vego ❤️