Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Västerbottenpaj med örter
Västerbottenpaj med örter
Västerbottenpaj med örter
Västerbottenpaj med örter Foto: Stewen Quigley

Västerbottenspaj på julbordet

Västerbottenspajen är svenska klassikern som passar perfekt till julbordet. Så här gör du den godaste pajen i jul!

Paj med västerbottensost går alltid hem på julbordet. Tillsätter man timjan och oregano till grundreceptet blir västerbottenspajen extra god. Här ger vi dig grundreceptet och nedan hittar du våra favoritrecept till klassikern.

Så här gör du:

1. Lägg vetemjöl, havrekli, dill och smör i matberedare med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten. Kör tills degen formar sig till en boll.

2. Tryck ut degen i en rund pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ in i kylen, cirka 30 minuter.

3. Nagga pajdegen och förgrädda skalet 10 minuter i mitten av ugnen. Fräs purjolöken i smör i en stekpanna. Salta och krydda med svartpeppar.

4. Strimla och stek baconet i en stekpanna och låt det rinna av på hushållspapper.

5. Fördela den stekta purjolöken och baconet i pajskalet. Strö över ost och gräslök.

6. Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, 20–25 minuter, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.

Västerbottenspaj recept

8 portioner, cirka 1 timme

Pajdeg:

2 3/4 dl vetemjöl

1/2 dl havrekli

1 msk dill, torkad

125 g smör

2 msk vatten

Fyllning:

2 purjolökar, skivade

140 g bacon

2 msk smör

salt, svartpeppar

4 dl västerbottensost, riven

1/2 dl gräslök

Äggstanning:

4 ägg

2 1/2 dl grädde

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar