Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Helén Pe

Vardagsmat! 10 enkla middagar på under 20 minuter

Vår matredaktör Petra Pettersson har tagit fram nya, lättlagade vardagsrecept som du kan laga om och om igen. Allt är näringsberikat, och ingen rätt kräver mer än 20 minuters aktiv matlagning.

För att underlätta matlagningen på vardagar kan man låta ugnen göra det mesta av jobbet. I de här recepten är den aktiva matlagningstiden inte mer än 20 minuter. Här kanske du förbereder 10 minuter, sedan står rätten i ugnen tills det är dags att äta.

Tips på räddare-i-nöden-ingredienser

Fyll skafferiet med goda röror, till exempel pesto, olivcrème eller någon god tomatsås.

Ha alltid ost i kylen, till exempel fetaost, halloumi eller parmesan. Då går det snabbt att få ihop en god pasta eller pizza när det krisar.

Färdig pizzadeg kan rädda dig många gånger.

När det känns stressigt...

Avsätt lite tid till matlagning, även om det känns stressigt. Städa undan innan du börjar och sätt på lite musik. Gör matlagningen till något lustfyllt!

Att bestämma vad man ska äta ett par dagar i förväg så allt finns hemma underlättar också.

Du kommer långt i köket med en vass kniv och en stabil skärbräda.

10 recept för enklare vardagsmat:

Biryani med grillad kyckling

Biryani kommer från det persiska ordet berya, som betyder stekt eller rostad. Här får riset smak av indisk kryddpasta, variera med andra kryddpastasorter.

Foto: Helén Pe

 Klicka på bilden eller här för recept!

Tid: 20 min

Ca 510 kcal per portion, 17 g fett, 33 g protein, 52 g kolhydrater

Bakad torsk i pestogrädde med tomater

Rena smaker med en touch av Italien, och är mycket enkelt att laga. Serveras med quinoa eller basmatiris.

Foto: Helén Pe

 Klicka här eller på bilden för recept. 

Tid: 10 min + 5 min för fisk i ugn + 15 min i ugn

Ca 600 kcal per portion, 28 g fett, 38 g protein, 41 g kolhydrater

Kycklingfärs thai med limeblad och sötpotatisnudlar

Köp färska eller frysta limeblad, de smakar så mycket mer än de torkade. Sötpotatisnudlar görs av vit sötpotatis. De kan bytas ut mot risnudlar.

Foto: Helén Pe

 Klicka här eller på bilden för recept.

Tid: 20 min

Ca 640 kcal per portion, 26 g fett, 31 g protein, 62 g kolhydrater

Frasig schnitzel med ponzusås och srirachamajonnäs

Ponzusås är en japansk dippsås. Här är en förenklad variant, jättegod även till fisk.

Foto: Helén Pe

 Klicka här eller på bilden för recept. 

Tid: 20 min

Ca 600 kcal per portion, 20 g fett, 42 g protein, 60 g kolhydrater

Korvragu i ugn

Korvragu i ugn lagas snabbt och enkelt i ungen. Färdigkryddad och mald blir den en ypperlig genväg till en mustig sås.

Foto: Helén Pe

 Klicka på bilden eller här för recept. 

Tid: 15 min + 15 min i ugn

Ca 550 g kcal per portion, 30 g fett, 30 g protein, 39 g kolhydrater

Halloumi- och morotsbiffar med citronrisoni och tsatsiki

Låt ugnen sköta stekningen! Biffarna blir fina i färgen och håller ihop bra. Det finns färdigrivna morötter i kyldisken om du vill ta en extra genväg.

Foto: Helén Pe

 Klicka på bilden eller här för recept. 

Tid: 20 min

Ca 580 kcal per portion, 25 g fett, 22 g protein, 66 g kolhydrater

Gnocchi med duetto-ost, rostad svamp och grönkål

Superenkel tillagning med lyxiga smaker. Grönsallad och bröd är gott till.

Foto: Helén Pe

 Klicka på bilden eller här för recept. 

Tid: 20 min

Ca 570 per portion, 25 g fett, 16 g protein, 41 g kolhydrater

Lax- och potatisgratäng

Supersnabba genvägar är skönt i vardagen. Färdig potatisgratäng, skivad kallrökt lax och dill blir en rätt som påminner om laxpudding i smaken.

Foto: Helén Pe

 Klicka på bilden eller här för recept. 

Tid: 5 min + 15 min i ugn

Ca 480 kcal per portion, 32 g fett, 24 g protein, 21 g kolhydrater

Hot tuna melt med sötpotatispommes

Frasiga bröd fyllda med krämig tonfisk. Sötpotatispommes är en rolig och bra nyhet i frysdisken.

Foto: Helén Pe

 Klicka här eller på bilden för recept.

Tid: 20 min

Ca 590 kcal per portion, 28 g fett, 26 g protein, 58 g kolhydrater

Kryddrostade grönsaker, oumph och couscous

En supergod vegorätt! Välj en bra sort av kryddblandningen garam masala, t ex märket Mill & Mortar.

Foto: Helén Pe

 Klicka här eller på bilden för recept. 

Tid: 15 min + 15 min i ugn

Ca 600 kcal per portion, 24 g fett, 24 g protein, 63 g kolhydrater

LÄS OCKSÅ: 8 snabba middagar på under 10 minuter