Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Norra Vättern och Mjölkvattnet i Jämtland
Norra Vättern och Mjölkvattnet i Jämtland
Norra Vättern och Mjölkvattnet i Jämtland
Norra Vättern och Mjölkvattnet i Jämtland Foto: Linda Åkerberg & Anders Olsson

Vandringsmat - tips på mat att ha med på kort och lång vandring

Att vandra i fjällen en klar höstdag, tälta i skärgården på sommaren eller åka längdskidor över vita vidder är helt fantastiskt. Ännu bättre blir turen om du äter god och stärkande mat och packar smart. Allt om Mat tog hjälp av en expert inom vandring och utflyktsliv för att få tips på hur man planerar sin matsäck och hur man ska tänka när man packar.

Allt om Mat pratade med Anders Olsson, butikschef på Haglöfs i Åre, med lång erfarenhet av vandring och friluftsliv, för att få experttips.

Vad behöver man ha med sig på en vandring med två övernattningar - på fjället eller i skärgården?

- Vad och hur man packar styrs till stor del av personligt tycke och smak! Men ska man ut på sitt första äventyr så finns väldigt bra och tydliga packlistor, för både dagsturer och längre vandringar, på Svenska Turistföreningens hemsida.

Det mesta går att applicera även på skärgårdsäventyr. Men då bör du alltid packa i vattentäta packpåsar och se till att ni har med tillräckligt mycket färskvatten samt rätt säkerhetsutrustning för att vistas på havet.

Rätt utrusning på vandringen

 – Ska du ut på tur för första gången så kan det vara bra att låna eller hyra delar av utrustningen. Men var noggrann när du provar ut den, och testa allt i god tid innan ni drar ut till fjälls. Se till att du har rätt kängor för dina fötter och en ryggsäck som är anpassad för din kropp. Rätt produkter kan avgöra om du får en fantastisk tur eller en smärtsam upplevelse! Även om kängorna passar kan man få skav i början, så skavsårsplåster är bra att ha i ryggsäcken, säger Anders Olsson och fortsätter:

– Om du efter din första tur får mersmak för äventyr så kan det vara dags att köpa egen utrustning, och då är mitt tips att satsa på kvalitetsprodukter. Tält, sovsäck, kök, kängor och kläder är förvisso en stor investering, men köper du bra grejer blir de dina följeslagare i många år framåt. Att välja god kvalitet brukar löna sig även för plånboken i det långa loppet.

Karta och kompass samt första förband ska alltid finnas i packningen!

Hur ska man planera sin packning när det kommer till just maten?

– Snåla inte på maten! För mig är maten något som verkligen förstärker och förgyller upplevelsen. Med god mat i ryggsäcken har man alltid en belöning att se fram emot, en anledning att pusha sig lite längre. Att leva i nuet på fjället och njuta av naturen är alltid trevligast med god mat. De senaste åren har det kommit nya frystorkade rätter som både smakar gott och har högt näringsinnehåll. Mina favoriter kommer från REAL Turmat och Blå Band. Men på kortare turer, med en eller två övernattningar, kan man ofta unna sig lite roligare mat. Ett paket färsk pasta och grönsaker är lätt att tillaga och slår alla frystorkade rätter!

Tips

Ta bort skrymmande förpackningar

Lägg maten i färdiga portionsförpackningar - då är den redo att tillagas direkt utan att du behöver mäta och måtta

Gör kryddblandning hemma och ta med i liten burk

Glöm ej salt och olja att steka i

Vilken typ av mat har du med dig på vandring?

– Min frukost brukar bestå av någon form av grötblandning och kaffe. Kanske inte så spännande, men det funkar bra för min kropp. Till lunch blir det oftast bröd, hårdost och ibland något torkat kött. Nötter, choklad och torkad frukt är bra följeslagare på turen när energin börjar bli låg. På längre turer är frystorkad mat trots allt väldigt praktiskt. Men se till att du kan förgylla den med något extra! En god långlagrad parmesanost finns alltid med på mina turer, och gärna en skvätt vin. För den riktigt matlagningsintresserade så är ett kul tips att frystorka sina favoriträtter hemma innan turen.

Mjölkvattnet Foto: Anders Olsson/Haglöfs

Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när vi packar till vandring och utflykt?

– Utan att generalisera för mycket så skulle jag ändå säga att de flesta bär för tungt och för mycket. De senaste årens utveckling bland Outdoor-produkter har lett till att du kan hitta lätta produkter med väldigt hög prestanda, hög komfort och slitstarkhet. Det gäller såväl tält och sovsäck som kängor, kläder och kök. Här kan man kapa många onödiga kilon, och det är mycket roligare att bära god mat än tunga prylar! Med lättare utrustning tar du dig längre och får en mer njutbar naturupplevelse.

Vad är viktigt när det kommer till val av ryggsäck och vandringskängor?

– Ta dig tid att testa och jämföra. Alla kroppar är olika och det finns inte en universalprodukt som funkar för alla! Besök specialistbutiker där personalen har personlig erfarenhet av att använda produkterna på tur. Provpacka ryggsäcken innan du ger dig av! Ska du inte gå genom hela den svenska fjällkedjan så klarar du dig oftast på en ryggsäck som rymmer mellan 50-60 liter.  

Något annat vi ska tänka på innan vi ger oss ut i skog och mark?

– Var nyfiken! Bara för att kollegor eller vänner ska åka till ett visst fjällområde så finns inget som hindrar dig från att välja ett annat. Fler och fler söker sig till fjälls och belastningen på vissa välkända områden har blivit väldigt stor. Det leder till slitage på miljön och i mitt tycke en sämre naturupplevelse. Den svenska fjällvärlden är enorm! Det finns plats för alla, men du behöver inte alltid spana mot det som är högst eller störst. Att få ströva fritt bland fjällbjörkar och kalfjäll utan att träffa andra vandrare på flera dagar tycker jag är fantastiskt. Kommer ni till Åre så kan ni alltid komma förbi vår butik och få tips på turer, korta som långa!

– Den ökade trafiken i fjällen har tyvärr också lett till mer nedskräpning. Lämna aldrig något i naturen eller i raststugor. Det du bär ut måste du också bära hem. Lämna inga spår! Allemansrätten är fantastisk och ger oss alla tillgång till naturen, men den kommer också med vissa skyldigheter.

Vandringsleder populära under svemester

Höga kusten i Ångermanland Foto: Linda Åkerberg

Att svemestra, alltså stanna på hemmaplan under semestern, blir allt mer populärt. Och det finns så mycket vackert att se och upptäcka i vårt avlånga land som är värt ett besök. I det digra utbudet finns flera guider som hjälper dig att hitta Sveriges guldkorn och en av dem är Talisker Adventure Guide som tipsar om tolv natursköna platser runtom i Sverige, från Blekinges skärgård i söder via Bergslagen, Höga kusten till Vägen Västerut i Lappland. I guiden, som är framtagen i samarbete med äventyraren Linda Åkerberg, finns förutom vett & etikett för besök i vildmarken också tips på restauranger, närliggande aktiviteter och recept på mat att laga på stormköket. Recepten är framtagna av Niki Sjölund, författare till skogshandboken ”Vildplockat”.

Via Svenska Turistföreningen kan du hitta en mängd vandringsleder över stora delar av landet, från fjällvandring på Kungsleden i norr till dagsturer längs Sörmlandsleden och signaturled på Österlen i Skåne.

Välj stormkök med omsorg

Ett stormkök av bra kvalitet blir en följeslagare på många utflykter och vandringar genom åren. Det finns varianter med gas och sprit. Välj det stormkök som passar dig bäst – är det ett lätt, litet, stabilt och/eller hållbart kök som är viktigast för dig? Lär dig använda ditt stormkök innan du ger dig ut på tur - då går det snabbt att sätta ihop det och komma i gång med matlagningen när hungern gnager. Kom också ihåg att ta med dig så mycket gas eller sprit till köket som behövs under utflykten.

Kan du tänka dig att bära lite tyngre finns även vedeldade stormkök som även ger värme när man eldar i dem.

Vedeldat stormkök från Hällmark Foto: Hällmark

Vandringskängor

Ett par bra kängor att gå i är a och o om du ska kunna njuta av ditt friluftsliv fullt ut. De ska vara sköna, stabila och förhållandevis lätta. Det är också bra om kängorna har någon form av vattentäthet men också andningsförmåga. För täta kängor gör inga fötter glada. Se till att testa flera par innan du slår till.

Jackor och byxor som klarar vind och väta

Vindtäta och vattenavvisande jackor är ett av de viktigaste plaggen du har med på fjället. Satsa på en jacka som är lätt, stryktålig och som även har bra ventilation. Byxor du har på tur ska vara bekväma och funktionella. De ska inte vara i vägen utan följsamma och lätta så du enkelt tar dig fram, oavsett aktivitet.

Norra Vättern Foto: Linda Åkerberg

Lager på lager när du ska ut i skog och mark

Lätta plagg som värmer och transporterar fukt är helt avgörande för att du ska trivas med dina aktiviteter utomhus. Det finns mängder av smarta material på marknaden och priserna varierar ordentligt mellan olika märken. Oavsett vad du fastnar för är ett bra underställ, ett lätt och varmt mellanlager och en vindtät och vattenavvisande jacka en bra start i din utomhus garderob.

Foto: Hoka, Icebug, Lifesystems, Stanley, Haglöfs

Lättare vandringskänga Anacapa GTX från HOKA. Vattentät sko för kortare turer med mindre packning Rover, från Icebug. Lifesystems First Aid Pocket. Första hjälpen-kit som är litet och lätt att packa med sig. Lagom för helgutflykten.  Stanley Quick Flip Water Bottle, håller drycken varm eller kall, öppnas med en hand. Finns i två storlekar.  Ryggsäck 40 L, Vina, från Haglöfs. Lättviktssovsäck L.I.M +1 från Haglöfs.

Säkerhet på din vandring

Sist men inte minst måste man tänka på sin och andras säkerhet. Ha med karta och kompass, plåster, förband och en laddad telefon. Anpassa turen efter väderleken och lyssna på väderleksrapporten, för din säkerhet och för nöjes skull.

Anders, slutligen, har du tips på ryggsäck och andra produkter som passar till friluftsliv?

– Några favoriter som jag använder mycket på sommaren är dunsovsäcken L.I.M +1 som väger in på blotta 470 gram. Den är extremt komprimerbar och har hög komfort. Ett stort plus är att den går att öppna i botten så att man kan gå runt i den utanför tältet. Min favoritjacka är L.I.M Shield Comp Jacket. Den väger cirka 110 gram och ger ett mycket bra skydd mot vind, dessutom är den funktionell även vid högpulsaktiviteter. Dessa produkter ingår båda i vårt lättviktskoncept Less Is More (L.I.M), som kännetecknas av hög prestanda och låg vikt. När jag är ute två nätter så klarar jag mig på 40-liters ryggsäcken Vina. Den är lätt, stabil och byggd som en stor ryggsäck i miniatyr. Här får jag plats med sovsäck, kök, liggunderlag, tält och givetvis god mat! Med det i packningen kan jag ta mig långt in i fjällvärlden. God Tur!

Glöm ej godsaker och kaffe

Ladda packningen med russin, nötter och en bit choklad. Och kaffe eller te, en rykande kopp kaffe smakar sällan så bra som den gör på en fjälltopp eller på en klippa i skärgården.

Lästips: ”Vildplockat” av Niki Sjölund. En bok fylld med spännande fakta om ätbart du hittar i skogen. Här får du också tips på bra utrustning och hur du kan förädla det goda du hittat på vandringen som t ex hur du torkar svamp eller gör te på björkblad.

I boken ”Till fots: Stora boken om vandring” av Emma V Larsson får nybörjarvandraren bra och handfasta tips på utrustning och packning till korta och längre vandringar för hela familjen.