Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vänd köttfärsfusket till något positivt!

Jag måste erkänna att jag känt mig ambivalent inför köttfärsfuskskandalen. Givetvis blir man ju rasande över ett medvetet genomfört bedrägeri utfört av några av landets rikaste Ica-handlare, med inkomster på många miljoner om året.

Isabella tycker

Bäst just nu:

Findus Sverige som överger lastbilar och i stället ska använda tåg och båt för att frakta produkter från Frankrike, Storbritannien och Irland. Allt för att minska företagets bidrag till koldioxidutsläppen.

Sämst just nu:

Arlas nya ekologiska yoghurt med rabarber o-ch jordgubbssmak. Visserligen god, men varför plastlock? Och varför bara 0,75 liter? Varför ska eko-kunderna köpa mindre förpackningar och dessutom mindre miljövänliga än vanliga papperstetror?

Samtidigt känner jag mig ledsen över alla de djur som fått sätta livet till till ingen som helst nytta då prima köttfärs ska gå till tippen varje kväll.

Prima? Tja – det sorgliga i den här affären, eller det som gjort den möjlig, är ju att ingen har blivit sjuk av fuskköttet. Handlarna har dessutom drivits av en rent estetisk och köppsykologisk idé: det ska alltid finnas ett överflöd på hyllorna! Därför vill man inte ha några få ynka förpackningar kvar då affären slår igen klockan 20.00, det ska se mycket och fräscht och överdådigt ut – annars blir kunden misstänksam över de sista gamla paketen som finns kvar.

Organisationen Sveriges konsumenter i samverkan har nyligen kommit med ett förslag som jag tycker verkar vettigt, och som skulle kunna minska svinnet av prima köttfärs samtidigt som man fortfarande håller strikt på livsmedelssäkerheten. Lagstifta om en 24-timmarsregel i stället för en datumbaserad dygnsregel! Om man kunde märka nymald köttfärs med klockslag vore det möjligt för handlarna att mala nytt inför köpruschen på eftermiddagen och med gott samvete sälja färsen till eftermiddagen dagen efter.

En annan lösning på problemet vore förstås att handlarna i god tid plockar bort köttfärsen och tillagar den! Efterfrågan på färdigmat bara ökar hela tiden. Varför gör inte Ica, Coop och Axfood köttfärssås, köttfärspiroger och ”hemlagade” köttfärsbiffar i långa banor på eftermiddagarna?

En sista lösning på problemet är att snabbt frysa in köttfärsen när dygnet går mot sitt slut och sälja den till halva priset till den som vill ha. Jag vill påminna om FN:s rapport om att världens samlade köttproduktion står för hela 18 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. Inte har vi väl råd att slänga tusentals kilo av prima kött om dagen bara för att vi har så svårt att tänka nytt? Kan köttfärsskandalen leda till en något bättre resurshushållning när det gäller kött har den kanske till och med varit positiv.