Vad får man inte missa på julbordet? 6 av Sveriges främsta kockar svarar
Snart är det jul, här i vårt hus. Med bara några få dagar kvar till julafton svarar några av Sveriges främsta och mest folkkära kockar på Allt om Mat:s nyfikna julfrågor.
Det lackar mot jul. Klappar ska handlas och paketeras in, julgodis ska tillverkas och julmat ska lagas. Inför årets julhelg har Allt om Mat tagit ett snack med några av Sveriges främsta kockar för att bland annat veta hur de firar jul, vad de gärna äter på julbordet och vad deras tips är för att få en lugn och fridfull julhelg.
Kockarna som svarar är:
Sebastian Gibrand, årets nobelkock och vinnare i årets ”Kockarnas kamp”
Emma Shields, stjärnkock och andrapristagare i årets Kockarnas kamp
Tareq Taylor, tv-kock, kokboksförfattare och restaurangägare
Louise Johansson, finalist i Årets kock 2019 och tidigare vinnare av Sveriges mästerkock
Jonas Svensson, stjärnkocken bakom restaurangen Miss Voon
Jennie Walldén, tv-kock, kokboksförfattare och tidigare vinnare av Sveriges mästerkock
Favoritmat på julbordet?
Tareq Taylor:
– Sillen. Kalkonen. Och ribbenstek. Vi firar en blandning av svensk, dansk och engelsk jul, More is merrier.
Sebastian Gibrand:
– Pappas köttbullar eller mormors leverpastej.
Louise Johansson:
– Sill och sill! Jag älskar sill och tycker alltid det är kul att hitta på en ny varje jul. I år gör jag en klar sill på ättika med saffran och apelsin. Den är en höjdare! Sen gillar jag gräddkokt grönkål och äggost. Mums!
Emma Shields:
– Mina favoriter på julbordet är sill och brunkål.
Jennie Walldén:
– Sillen är det bästa om du frågar mig! Så gott med olika sorters sill. En bra brantevikssill är favoriten. Samt matjes som jag älskar året om. Och naturligtvis min grönkålssallad med ceasardressing, det är min egen klassiker på julbordet.
Jonas Svensson:
– Sill, Jansson och julskinka, grönkål och mycket mer!
Läs också: Godast på julbordet – 12 recept du måste testa i jul
Bästa julgodiset?
Tareq Taylor:
– Kola!
Sebastian Gibrand:
– Mandelmussla med lättvispad grädde & drottningsylt.
Louise Johansson:
– Fudge och kolor i alla dess former och smaker. Brukar göra en fudge som är smaksatt med nymald kardemumma och flingsalt.
Emma Shields:
– Det är särklass bästa julgodiset för mig är saltkola.
Jennie Walldén:
– Jag kan inte säga nej till en hemkokt kola med äkta vanilj och lite flingsalt. Slår knäck (som också är gott!) vilken dag som helst.
Jonas Svensson:
– Knäck, kola och marsipan.
Vad ratar du på julbordet?
Tareq Taylor:
– Inget.
Sebastian Gibrand:
– Julskinkan, den är verkligen ingenting för mig.
Louise Johansson:
– Jag äter inte inte jättemycket kött så fläskkorv, julskinka och revben brukar jag välja bort. Älskar fisk, skaldjur och grönsaker i alla dess former.
Emma Shields:
– Lax går bort för mig, jag är sällan sugen på det.
Jennie Walldén:
– Jag är inget fan av inälvsmat så leverkorven hoppar jag. Sylta är heller ingen favorit, äter bara mammas hemgjorda.
Jonas Svensson:
– Finns nog inget jag ratar men grisfötter är inget som får vara med hos oss.
Vem är det som står i köket hos er under julen?
Tareq Taylor:
– Det är jag det.
Sebastian Gibrand:
– Det är hela familjen som hjälps åt, lite av ett knytkalas.
Louise Johansson:
– I år ska vi fira i fjällen så vi kommer ha lite knytis. Jag ska så klart ta med mig sillen, göra köttbullar, Jansson och äggost. Mamma brukar göra Jansson och laxen, syrran står för desserter och gottebordet. Pappa är ingen stor matlagare så han får vara tomte (fast det vet han inte ännu).
Emma Shields:
– Vi brukar ses hela tjocka släkten så då blir det knytkalas vilket är väldigt skönt när man är många.
Jennie Walldén:
– Mest svärmor och jag. Fast alla andra minglar också i köket mest hela julen - det är ju i där allt händer!
Jonas Svensson:
– Jag trivs alltid bäst i köket så hoppas jag får mest tid där.
Vad är det bästa för dig med julen?
Tareq Taylor:
– Att min dotter älskar julen, det är hennes högtid och det är härligt att se henne gå loss på dekorationer, musik och annat som hör julen till. Hon myser, och då myser jag.
Sebastian Gibrand:
– Att man får vara ledig för ett par dagar och får chansen umgås med nära och kära.
Louise Johansson:
– Det bästa är myset och att vara tillsammans. Jag tycker att allt börjar redan första december, man gör grejer som man inte brukar göra. Bakar, pysslar, spelar - umgås på ett helt annat sätt. Jag tycker också att julen brukar vara en tid då man reflekterar, vad är viktigt osv. Men sen så klart om man jobbar med mat som jag gör på Vrå och med eget företag så är det så klart mycket att stå i.
Emma Shields:
– Det bästa med julen är jag eventuellt är ledig några dagar.
Jennie Walldén:
– Det finaste med julen är att man samlas med nära och kära. Traditionerna, stämningen med alla ljus och maten man äter bara då skapar extra mys.
Jonas Svensson:
– Att umgås med familjen, barnen tycker ju det blir roligare med åren så det njuter jag av och förhoppningsvis massa snö!
Många stressar över bland annat maten inför julen. Vad är ditt bästa tips för en lugn och fröjdefull jul?
Tareq Taylor:
– Knytkalas är suveränt. Umgås med varandra och spela spel.
Sebastian Gibrand:
– Planera, förbered i god tid och välj ut era favoriter och laga dem ännu bättre. Skippa överkonsumtionen och lägg tid och energi på kvalitet istället för kvantitet.
Louise Johansson:
– Ja det brukar ju bli en del stress, mitt bästa tips är att inte försöka hinna med allt. Januari finns också ;) Ett bra tips är att sätta gästerna till middagen i arbete när de kommer, be dom komma lite tidigare så hjälps alla åt med att laga maten. Det brukar vara ett trevligt och härligt sätt att umgås på. Sen behöver man inte laga all mat själv, man kan köpa lite färdigt eller dra ner lite på mängderna. Satsa på det som är viktigast och godast.
Emma Shields:
– Mitt tips är att sänka förväntningarna och kraven på hur julen ska vara. Prioritera det som ni gillar mest på julbordet och strunta i allt annat. Alternativt gå ut och ät på restaurang eller beställ hem färdiglagat så slipper någon stå och slava i köket.
Jennie Walldén:
– Laga bara det ni äter, både i mängd och antal rätter. Ingen vill slänga mat, så fokusera på att laga bara det som man tycker är godast och laga lagom mycket. Dela upp matlagningen och låt olika personer göra någon rätt var - då blir det både mindre stress och mer spännande!
Jonas Svensson:
– Försök hitta bra genvägar för att fylla ut julbordet så att det blir en bra blandning med hemlagat och färdig köpt. Släpp pressen på att du ska laga allt från grunden om du inte har möjlighet och tid.
Läs också: Vegetarisk- och vegansk julmat – godaste alternativen på julbordet